Банички със сладък картоф и спанак

Подходяща рецепта за всеки ден

03 December 2018 11:10
Банички със сладък картоф и спанак
45 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 650
  • маз 13
  • нас. маз 2
  • въгл 108
  • захар 36
  • фибри 15
  • прот 17
  • сол 1

Продукти

2 едри сладки картофа (около 500 г), обелени и
ситно нарязани
1 с.л. растително олио и още малко за намазване
2 глави червен лук, 1 ситно нарязана,
1 разполовена и тънко нарязана
парче джинджифил колкото палец, обелено и
ситно нарязано
2 скилидки чесън, смачкани
1 едра червена люта чушка, ситно нарязана (по
желание)
малка връзка кориандър, листата цели,
дръжките ситно нарязани
2 с.л. къри паста (например балти)
2 ч.л. семена нигела
200 г спанак (или замразен спанак)
270 г кори за баница (6 листа)
½ краставица
150 мл кисело мляко
чътни от манго, за сервиране

Приготвяне

1. Сложете сладките картофи в голямакупа, покрийте ги с прозрачно фолио и гисгответе в микровълнова фурна на високастепен за 8 мин, докато омекнат.


2. Междувременно загрейте олиото в голяма тенджера и запържете ситно нарязания лук за няколко минути, за да омекне. Добавете джинджифила, чесъна, лютата чушка (ако използвате) и дръжките от кориандъра и разбърквайте няколко минути, докато усетите ароматите. Чесънът може да прегори бързо, затова го дръжте под око. Сипете къри пастата, половината семена нигела, разбърквайте още 30 сек и добавете спанака с 2-3 с.л. вода. Щом спанакът омекне, сложете сладките картофи и течността от купата. Подправете обилно и намачкайте с лъжица, като оставите малко по-едри парченца картофи. Оставете сместа да изстине.


3. Развийте корите и отделете два листа. Останалите завийте с кърпа, за да незасъхват. Намажете двата листа с малко олио и поръсете единия със семената нигела. Сложете втория върху него. Обърнете ги с късата страна към вас и ги разрежете надлъжно, за да получите две ивици. Сложете около 1/6 от сместа със сладкия картоф в горния десен ъгъл на листа, като й придадете груба триъгълна форма. Прегънете листа върху пълнежа под ъгъл и продължете така до края. Изрежете излишното с нож. Повторете, докато получите шест банички. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване).


4. Застелете тава с хартия за печене и наредете баничките в нея. Намажете ги с малко олио и ги поръсете с нигела. Запечете за 25-30 мин или до наситено златистокафяво. Междувременно нарежете краставицата на лентички и ги разбъркайте с лука и листата кориандър. За да сервирате, сложете в чинията по 1-2 с.л. кисело мляко, отгоре поставете две банички и добавете от салатата с краставица и чътни от манго.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ