Цяла патица печена и глазирана със сироп от ананас и пържени сладки картофи

По рецептата на шеф Шишков и препоръчано от Lidl.

10 December 2018 10:06
Цяла патица печена и глазирана със сироп от ананас и пържени сладки картофи
0 мин. Средно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 цяла патица
50 g мед
4 – 5 шайби ананас от консерва
50 ml сок от ананас от консервата
½ лимон
½ портокал
800 g сладки картофи
300 ml олио
сол и черен пипер

Приготвяне

1. Почистваме патицата и правим малки ромбоидни разрези по кожата откъм гърдите, за да стане по-хрупкава при печенето. Овкусяваме със сол и черен пипер и поставяме портокала и лимона във вътрешността ѝ, след което я слагаме в тава и печем 1 час и 30 мин в предварително загрята на 180°С фурна.


2. Около 20 мин преди да извадим патицата, я намазваме обилно със смес от мед и сок от ананас, като предварително леко сме редуцирали течността на котлон, а върху гърдите ѝ поставяме шайбите ананас и я връщаме във фурната да се допече. Ако е необходимо, доливаме малко вода в тавичката, за да не загаря.


3. Обелваме картофите и ги нарязваме на гредички, след което ги пържим в загрятото олио. Накрая ги овкусяваме със сол и черен пипер.


4. Когато патицата е готова, я оставяме поне 20 мин да почине, преди да я режем. Поднасяме я с гарнитура от пържени сладки картофи.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ