Коледен пудинг с шоколад и череши

Празници

18 December 2018 11:14
Коледен пудинг с шоколад и череши
150 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 386
  • маз 21
  • нас. маз 12
  • въгл 39
  • захар 33
  • фибри 3
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

За пудинга
200 г / 1 пълна чаша замразени тъмни череши,
размразени, и още няколко цели за украса
1 круша
100 г / ¾ чаша тъмни стафиди
100 г / ¾ чаша стафиди султана
100 мл / 7 с.л. бренди
100 г черен шоколад 70%
100 г масло и още 2 с.л. за намазняване
2 едри яйца
50 г / 6 с.л. брашно
100 г / ½ чаша тъмнокафява мека захар
1 ч.л. смесени подправки
1 с.л. какао на прах
50 г / 1 чаша пресни хлебни трохи

За шоколадовия бренди сос
100 г черен шоколад 70%
120 мл / ½ чаша пълномаслена сметана
и още за сервиране
2 с.л. златен сироп
3 с.л. бренди (по желание)

Ще имате нужда от
мерителни чаши и лъжици
цедка
2 малки купи
малък нож
белачка за зеленчуци
едро ренде
голяма купа
дървена лъжица
прозрачно фолио
1-литрова форма за пудинг
алуминиево фолио
ножица
връв
огнеупорна чинийка
много голяма тенджера
чайник с кипнала вода
малка тенджера

Приготвяне

1. Отцедете черешите в цедка върху купа. Разрежете ги наполовина. Обелете крушата и я настържете едро.


2. В голяма купа смесете черешите, крушата, двата вида стафиди и брендито. Разбъркайте добре и покрийте с прозрачно фолио.


3. Загрейте в микровълновата фурна на висока степен за 3 мин, после оставете да се охлади за 5 мин, за да набъбнат плодовете. Начупете шоколада на квадратчета.


4. Сложете шоколада и маслото в горещите плодове. Разбъркайте и оставете да се разтопят. Охладете, без да покривате, за около 15 мин.


5. През това време намажете с 1 с.л. масло навсякъде отвътре еднолитровата форма за пудинг.


6. Сложете два листа фолио един върху друг и намажете с масло отгоре. Задръжте двата листа заедно и направете 3 см плисе в средата на фолиото, оставете настрани.


7. Разбийте яйцата в малка купа. Пресейте брашното, захарта, смесените подправки и какаото върху плодовете с шоколад, после добавете хлебните трохи, яйцата и 1/4 ч.л. сол.


8. Разбъркайте всичко заедно с дървена лъжица – ще се получи влажна смес. Прехвърлете я във формата за пудинг.


9. Покрийте пудинга с намасленото фолио (намаслената част надолу) и прищипете покрай краищата на формата. Завържете връвта плътно под ръба и оформете дръжка, с помощта на която ще сложите и ще извадите формата от тенджерата по-късно.


10. Изрежете фолиото, като оставите яка от 5 см да стърчи, след това я подгънете нагоре и под нея самата, притиснете плътно. Целта е да запазите пудинга сух.


11. Сложете огнеупорна чинийка в голяма тенджера и поставете отгоре формата за пудинг. Напълнете дополовината на тенджерата с току-що кипнала вода.


12. Похлупете и задушавайте пудинга за 2 1/2 часа. Проверете дали пудингът е готов, като го прободете с дървен шиш през фолиото – ако има влажни трохи по него, задушавайте още 15 мин и отново проверете. Водата в тенджерата трябва да къкри, а не даври силно. Долейте още вода, ако има нужда.


13. Извадете формата, оставете пудингът да изстине и го приберете на хладно и тъмно място, за да узрее. Не развивайте фолиото.


14. За да го затоплите, задушете го в тенджерата за 30 мин или в микровълнова фурна на умерена степен за 5 мин. За микровълновата фурна отстранете алуминиевото фолио и покрийте с прозрачно фолио.


15. За соса начупете шоколада на квадратчета. Сложете всички съставки в малка тенджера и загрейте леко, като разбърквате, докато се получи гладка смес. Сервирайте пудинга залят със соса и украсен с целите череши, добавете лъжица пълномаслена сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ