Коледен кейк с амарети

Празници

18 December 2018 11:50
Коледен кейк с амарети
180 мин. Лесно Порции 15

  • ккал 509
  • маз 19
  • нас. маз 7
  • въгл 73
  • захар 68
  • фибри 3
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

За кейка
1 голям портокал
175 г / 1 чаша
сушени кайсии
700 г / 5 чаши смесени сушени плодове
120 мл /½ чаша сладка марсала и
още за подхранване на кейка
250 г масло, меко
250 г хрупкави бисквити амарети
150 г / 1 ½ чаша светлокафява мека
захар
4 големи яйца, на стайна
температура
125 г / 1 чаша брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. смесени подправки
50 г / ½ чаша запечени филирани бадеми

За украса
1 с.л. кайсиева глазура
125 г / 1 чаша пудра захар за
кралска глазура
750 г натурален марципан
златист спрей за кейк
шепа цели бланширани бадеми
50 г хрупкави бисквити амарети
захарни топчета или друга
коледна украса

Ще имате нужда от
мерителни чаши и лъжици
ситно ренде
2 големи купи
ножица
прозрачно фолио
20 см кръгла дълбока форма за кейк
хартия за печене
голям плик за храна
точилка
електрически миксер
шпатула
чинийка
алуминиево фолио
коктейлни клечки
решетка за охлаждане
кутия с капак
чиния за сервиране
сладкарска четка
фина цедка
малък остър нож
прав буркан или висока чаша
палетен нож

Приготвяне

1. Настържете кората на портокала и изцедете сока (около 120 мл / 1 чаша) в голяма купа. Нарежете отгоре кайсиите на малки парченца с ножицата, добавете сушените плодове и марсалата в купата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се накисват цяла нощ.


2. На другия ден намажете с малко от маслото вътрешността на формата за кейк, покрийте основата и страните с двоен слой хартия за печене. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване).


3. Сложете 200 г от бисквитите вголям плик за храна, изкарайтевъздуха и натрошете на финитрохи. Не се притеснявайте, ако останат малко едри трохи.


4. Сложете останалото масло и захарта в голяма купа и разбийте с електрически миксер за 2 мин, докато сместа побелее и стане кремообразна.


5. Разбийте вътре яйцата едно по едно. Пресейте в купата брашното, бакпулвера, смесените подправки и 1/4 ч.л. сол. Добавете трохите и разбивайте няколко секунди, докато всичко се смеси.


6. Прибавете накиснатите плодове и бадемите с шпатула.


7. Прехвърлете сместа за кейка в подготвената форма. Изравнете повърхността и с помощта на чинийката направете вдлъбнатина в средата на тестото. Това ще помогне на кейка да се надигне равномерно.


8. Запечете за 2 часа, след това намалете фурната на 140°С (120°Сс обдухване). Покрийте кейка салуминиево фолио и запечете за още 1 ч 30 мин, докато се надигне и добие тъмен златистокафяв цвят.


9. Проверете дали кейкът е станал готов с коктейлна клечка в средата – тя трябва да излезе суха. Оставете го на решетка да изстива за няколко часа.


10. С коктейлна клечка направете дълбоки дупки навсякъде в кейка. Полейте бавно 2 с.л. марсала отгоре.


11. Когато изстине напълно, завийте кейка с чиста хартия за печене и сложете в кутия на хладно и тъмно място. Напоявайте го на всеки седем или десет дена с марсала, докато станете готови да го украсите.


12. Развийте кейка и го сложете на равна чиния. Намажете го с тънък слой кайсиева глазура.


13. Поръсете малко пудра захар върху работната площ. Развийте марципана и го намачкайте с ръце, докато омекне.


14. Поръсете марципана с още малко захар и го разточете на кръг около 35 см.


15. Сложете марципана върху кейка, загладете го надолу по краищата и подравнете с нож. Не бързайте да изрязвате много, а първо се опитайте да го загладите с буркан или чаша. Накрая изрежете излишното.


16. Напръскайте леко марципана със златист спрей. Разпръснете бадемите върху хартия за печене и също ги напръскайте със спрея.


17. Начупете на парченца четири от останалите 50 г бисквити.


18. Смесете пудрата захар с 4 ч.л. студена вода. Трябва да стане гъста, но да тече бавно от лъжицата. Разпределете я върху кейка с лъжица, като я оставите да се стече на места. Може да си помогнете с палетен нож.


19. Сложете целите бисквити върху кейка, след това добавете начупените бисквити и между тях бадемите.


20 Сложете 1 ч.л. пудра захар във фина цедка и пресейте върху кейка. Поръсете със захарни топчета или друга коледна украса по ваш избор. Оставете да стегне, преди да поднесете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ