Роле от джолан с шамфъстък

Това е класически френски терин от джолан, трансформиран в модерен стартер, който можете да приготвите по-рано. И не се нуждаете от специален съд.

19 December 2018 10:50
Роле от джолан с шамфъстък
240 мин. Средно Порции 8

  • ккал 400
  • маз 27
  • нас. маз 7
  • въгл 2
  • захар 1
  • фибри 1
  • прот 37
  • сол 4

Продукти

За ролето
2 свински джолана, около 3 кг общо
2 моркова, едро нарязани
1 глава лук, едро нарязан
1 стрък праз, зелената част, едро
нарязан
2 стръка целина, едро нарязани
2 дафинови листа
1 стрък мащерка
2 карамфилчета
1 зърно бахар
1 с.л. ябълков оцет и още малко
малка връзка магданоз, листата
нарязани, запазете стеблата
80 г обелен запечен шамфъстък

За сервиране
2 ябълки Грени смит
1 глава лук шалот, тънко нарязан на
кръгчета
2 с.л. ябълков оцет
40 г свински пръжки
100 г кресон

За дресинга
2 с.л. английска горчица
2 с.л. ябълков оцет
4 с.л. растително олио и още за
намазване

Приготвяне

1 За да приготвите ролето, сложете джоланите в голям съд и добавете всички съставки без листата от магданоз и шамфъстъка. Покрийте със студена вода, кипнете и оставете да къкри леко за 3-4 часа, докато месото стане съвсем крехко.


2 Извадете джоланите от водата, като запазите 100 мл (запазете останалата течност, за да приготвите супа) и ги оставете леко да се охладят, докато можете да ги държите. Отделете месото от костите и го накъсайте на дребно в купа. Добавете шамфъстъка, нарязаните листа магданоз и 100 мл от бульона и поръсете с още малко оцет. Разбъркайте с ръце.


3 Застелете плота с парчета фолио, като ги застъпвате, докато получите лист с размер 30 х 40 см. Пресипете сместа върху фолиото, като оставите по 10 см от всяка страна. Навийте ролето заедно с фолиото във формата на салам, като го надупчите с шишчена няколко места, за да излезе въздухът. Сложете в хладилника за една нощ. Можете да го приготвите до 4 дни по-рано.


4 За да приготвите дресинга, сложете горчицата в купа и бавно разбийте с оцета, след него и олиото, за да получите емулсия. Пресипете в мека бутилка, ако имате. С малка лъжичка за топчета изрежете топчета от ябълките и ги сложете в купа заедно с оцета, кръгчетата шалот и оставете да се мариноват за няколко минути.


5 За да сервирате, нарежете ролето по диагонал, докато е още във фолиото, на 2 см резени. Обелете фолиото, сложете резените в чинии и намажете с олио, ако искате да е лъскаво. Направете тънка линия кресон от другата страна на чинията и подредете три топчета от ябълка с няколко кръгчета шалот и поръсете с пръжките. Украсете чинията с точки от дресинга и сервирайте останалия отделно.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ