Мариновано печено пуешко бяло месо и пуешки бутчета конфи

Сухото мариноване на месото го прави нежно и добавя вкус, а изпичането му отделно не позволява да го пресушите.

19 December 2018 11:12
Мариновано печено пуешко бяло месо и пуешки бутчета конфи
330 мин. Средно Порции 8

  • ккал 645
  • маз 31
  • нас. маз 10
  • въгл 2
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 90
  • сол 2

Продукти

5 кг пуйка, бялото месо и бутчетата
отделени, крилцата отрязани
(помолете вашия месар да го направи),
запазете шията и гръбната кост за соса
500 г патешка или гъша мас
2 дафинови листа
2 стръка мащерка
2 стръка салвия
1 глава лук, на четвъртини
50 г меко масло

За сухата марината
160 г морска сол на люспи
1 с.л. запечени зърна черен пипер
6 дафинови листа, накъсани
6 листа салвия, ситно нарязани
2 с.л. светла кафява мека захар
4 с.л. настъргана лимонова кора,
от около 6 лимона
4 с.л. настъргана портокалова кора,
от около 4 портокала

Приготвяне

1 До 4 дни предварително пригответе маринатата, като смесите солта, черния пипер, салвията, дафиновия лист и захарта и ги счукате в хаванче. Добавете цитрусовите кори, разбъркайте и сипете 1/3 в голям плик с цип, а останалото в друг плик и приберете в хладилника.


2 Сложете пуешките бутчета и крилцата в плика с 1/3 марината и раздрусайте, за да се покрие. Оставете за 1 нощ в хладилника.


3 На следващия ден загрейте фурната до 120°С (100°С с обдухване). Изплакнете бутчетата и крилцата от маринатата и ги подсушете. Сложете патешката мас в тава за печене, разтопете я във фурната за 5 мин, след това добавете бутчетата и крилцата (трябва да са напълно покрити). Гответе в средата на фурната за около 4 ч, докато бутчетата станат крехки. Охладете, покрийте и изстудете за през нощта.


4 В навечерието на Коледа покрийте бялото месо на пуйката с останалата суха марината и охладете за една нощ.


5 На сутринта извадете месото от хладилника 1 ч преди да печете, изплакнете от маринатата и подсушете. Извадете конфитираните бутчета и крилцата от хладилника и оставете да се темперират, за да ги отделите лесно от мазнината. Подредете ги върху тава за печене, за да са готови за затопляне. Прецедете мазнината и я запазете за печенето на картофите.


6 Загрейте фурната до 190°С (170°С собдухване) и застелете плитка тава за печене с фолио. Поставете отгоре решетка, поръсете тревите и лука и сложете пуешкото месо. Намажете кожата с маслото и подправете добре. Печете без да покривате около 40 мин, след това покрийте с фолио и печете още 30 мин. Махнете фолиото и печете последни 15-20 мин. За да проверите дали е изпечено, прободете с шишче най-дебелата част от месото – трябва да потече бистър сок. Прехвърлете в плато, покрийте с фолио и оставете да отпочине поне 30 мин.


7 В това време затоплете бутчетата и крилцата във фурната за 30 мин или докато кожата стане хрупкава. Добавете ги в платото с бялото месо и нарежете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ