Кюфтенца от карфиол със зелен млечен сос

Празници

21 December 2018 10:49
Кюфтенца от карфиол със зелен млечен сос
25 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 227
  • маз 11
  • нас. маз 4
  • въгл 20
  • захар 4
  • фибри 3
  • прот 10
  • сол 0

Продукти

1 малък карфиол (600 г), почистен
и ситно нарязан
1 скилидка чесън, смачкана
4 стръка пресен лук, ситно
нарязан
1 червена люта чушка, без семки,
нарязана
75 г пармезан или вегетарианската
му алтернатива, настърган
1 лимон, кората настъргана
(запазете сока за соса)
150 г пресни хлебни трохи,
запечени
4 с.л. брашно
1 яйце, разбито
зехтин на спрей, за печене
салата от рукола, за сервиране

За соса
1 аншоа, измита и ситно нарязана
3 с.л. нискомаслена майонеза
200 г кисело мляко
½ малка връзка магданоз
2 ч.л. сос Уорчестър
лимонов сок

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване).Сварете карфиола в подсолена вода за 5 мин, докато омекне. Отцедете, върнете го обратно в тенджерата да се изпари влагата от него и го прехвърлете в купа да изстива. Добавете чесъна, пресния лук, лютата чушка, пармезана, лимоновата кора, 50 г запечени трохи, брашното, яйцето и овкусете. Разбъркайте и оформете 16 кюфтенца, оваляйте ги в останалите трохи. Сложете ги в чиния и ги охладете поне за 1 час или за цяла нощ, преди да ги готвите.


2 За соса сложете всички съставки в кухненски робот или блендер. Овкусете и разбийте до гладка смес. Сипете в купа за сервиране и оставете настрана. Може да го приготвите един ден предварително. 3 Напръскайте със спрея зехтин голяма тава. Сложете кюфтенцата и ги напръскайте също със зехтин. Запечете за 25 мин, докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте със соса и малко салата от рукола.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ