Хрупкави сладки картофи и кейл с чеснов дип

Празници

21 December 2018 11:40
Хрупкави сладки картофи и кейл с чеснов дип
50 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 146
  • маз 7
  • нас. маз 2
  • въгл 15
  • захар 7
  • фибри 3
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

2 средни сладки картофа
3 с.л. зехтин
100 г къдрав кейл
2 с.л. дука (смес от семена, ядки и
подправки)

За чесновия дип
200 мл кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
2 ч.л. сумак
½ скилидка чесън, смачкана

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Нарежете по дължина необелените сладки картофи с помощта на мандолина или остър нож на тънки резени с дебелина 0,25 см. Сложете ги в купа с 1/2 с.л. зехтин, оваляйте ги от всички страни и ги сложете в една или две тави, покрити с хартия за печене.


2 Нарежете кейла на едри парчета. Намажете ги добре с останалия зехтин в същата купа от картофите. Сложете в друга тава и поръсете с 1 с.л. от сместа дука. Запечете картофите и кейла за 20 мин и извадете кейла. Продължете да печете картофите още 30 мин. Поръсете всичко със сол и сложете в голяма чиния за сервиране. Най-вкусни са същия ден.


3 В малка купа смесете всички съставки за дипа и овкусете със сол и сместа дука. Охладете, докато стане  време за сервиране. Може да приготвите дипа един ден предварително.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ