Хрупкави сладки картофи и кейл с чеснов дип

Празници

21 December 2018 11:40
Хрупкави сладки картофи и кейл с чеснов дип
50 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 146
  • маз 7
  • нас. маз 2
  • въгл 15
  • захар 7
  • фибри 3
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

2 средни сладки картофа
3 с.л. зехтин
100 г къдрав кейл
2 с.л. дука (смес от семена, ядки и
подправки)

За чесновия дип
200 мл кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
2 ч.л. сумак
½ скилидка чесън, смачкана

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Нарежете по дължина необелените сладки картофи с помощта на мандолина или остър нож на тънки резени с дебелина 0,25 см. Сложете ги в купа с 1/2 с.л. зехтин, оваляйте ги от всички страни и ги сложете в една или две тави, покрити с хартия за печене.


2 Нарежете кейла на едри парчета. Намажете ги добре с останалия зехтин в същата купа от картофите. Сложете в друга тава и поръсете с 1 с.л. от сместа дука. Запечете картофите и кейла за 20 мин и извадете кейла. Продължете да печете картофите още 30 мин. Поръсете всичко със сол и сложете в голяма чиния за сервиране. Най-вкусни са същия ден.


3 В малка купа смесете всички съставки за дипа и овкусете със сол и сместа дука. Охладете, докато стане  време за сервиране. Може да приготвите дипа един ден предварително.

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ