Ямайски кейк с джинджифилова бира и ананас

Празници

21 December 2018 14:45
Ямайски кейк с джинджифилова бира и ананас
70 мин. Лесно Порции 10

  • ккал 597
  • маз 21
  • нас. маз 2
  • въгл 96
  • захар 64
  • фибри 2
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

225 мл олио и още за намасляване
75 мл пълномаслено мляко
3 с.л. меласа
375 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
300 г тъмна захар мусковадо
1 ½ ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смляна канела
½ ч.л. смлян бахар
300 мл бътърмилк
100 мл джинджифилова бира
3 едри яйца
275 г консерва ананас на кръгчета в сок,
отцеден и нарязан на парченца
(запазете сока за глазурата)

За глазурата
4 с.л. течна меласа
200 г пудра захар
сокът от консервата ананас
5 кръгчета сушен или захаросан ананас
захаросан джинджифил, за украса

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете добре с олио вътрешната част на 2,4-литрова незалепваща декоративна форма за кейк. Сипете млякото и меласата в тенджера и загрейте леко, като разбърквате, докато тя се разтопи, след това оставете да се охлади. Смесете брашното, бакпулвера, содата, захарта, подправките и 1/2 ч.л.сол в голяма купа. Разклатете купата няколко пъти, за да се смесят съставките и раздробете с пръсти захарта, ако е на бучици.


2 В кана смесете олиото, бътърмилка, джинджифиловата бира и яйцата. Добавете охладената меласа с мляко и разбъркайте отново. Сипете върху сухите съставки заедно с нарязания ананас. Разбъркайте всичко да се съедини, после го прехвърлете във формата. Запечете за 1 час, докато дървен шиш, забит в средата на кейка, излезе чист. Ако има трохички по него, върнете във фурната за още 10 мин и проверете отново. Оставете да се охлади за 15 мин във формата, след това внимателно извадете кейка върху метална решетка.


3 За глазурата смесете меласата, пудрата захар и сока от ананас в тенджера и загрейте на слаб огън. Разбърквайте, докато получите гладка и лъскава смес, след това полейте с нея охладения кейк. За да сервирате, украсете със сушен ананас (закрепете го с коктейлни пръчици, ако желаете) и захаросан джинджифил. Може да съхранявате в кутия с капак до 5 дена.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ