Флорентини с бадеми и шоколад

Празници

21 December 2018 15:08
Флорентини с бадеми и шоколад
25 мин. Лесно Порции 36

  • ккал 137
  • маз 8
  • нас. маз 4
  • въгл 14
  • захар 6
  • фибри 1
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

За бисквитената основа
175 г леко осолено масло, меко
85 г кристална захар
½ ч.л. ванилов екстракт
225 г брашно и още за поръсване
¼ ч.л. канела на прах

За флорентинския топинг
50 г масло
50 г светла кафява мека захар
50 г златен сироп
½ ч.л. сол
50 г брашно
75 г глазирани череши, нарязани
75 г филирани бадеми
150 г черен шоколад, нарязан

Приготвяне

1 За бисквитите сложете маслото, захарта и ванилията в купа, разбийте с електрически миксер, докато стане кремообразна смес. Добавете брашното и канелата и разбъркайте с шпатула, докато получите гладко тесто. Оформете на топка, завийте в прозрачно фолио и охладете поне за 1 час.


2 За топинга разтопете в тенджера маслото, захарта, златния сироп и солта. Отстранете от огъня и разбъркайте вътре брашното, след това добавете черешите и бадемите. Оставете настрана да изстине и леко да се втвърди. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и покрийте тава с хартия за печене.


3 Сложете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете с дебелината на монета от 1 лев. Изрежете кръгчета с 6 см форма, съберете остатъците от тестото, разточете ги отново и пак изрежете кръгчета. Сложете ги в тавата и разпределете върху тях топинга. Запечете в средата на фурната за 12-15 мин, докато бисквитите станат златисти и топингът се разтопи. Оставете да се охладят в тавата за 15 мин.


4 Разтопете шоколада в малка огнеупорна купа, поставена върху съд с кипяща вода, или в микровълнова фурна. Разбърквайте на всеки 30 сек, за да сте сигурни, че няма да загори. Потопете всяка бисквитка до една трета в шоколада и върнете в тавата да стегне. Може да се наложи да разпределите шоколада накрая с лъжица. Бисквитките ще се запазят за 4 дни в кутия с капак.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ