Празнично дръвче с боровинки и портокал

Празници

21 December 2018 15:45
Празнично дръвче с боровинки и портокал
22 мин. Средно Порции 12

  • ккал 403
  • маз 8
  • нас. маз 3
  • въгл 73
  • захар 43
  • фибри 3
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

275 мл пълномаслено мляко
50 г масло, нарязано на кубчета
450 г бяло брашно за хляб
7 г суха мая
50 г кристална захар и още 3 с.л.
1 ч.л. смляна канела
олио, за намасляване
200 г марципан, охладен
настърганата кора и сокът от 1 портокал
100 г пресни червени боровинки
100 г сушени боровинки и още 1 с.л.
40 г шамфъстък, нарязан
ядлив златист спрей (по желание)
3 с.л. сладко от кайсии, прецедено
150 г пудра захар

Приготвяне

1 Загрейте млякото в тенджера, докато започне да пуши, но не е кипнало. Отстранете от огъня и добавете маслото, разбъркайте, за да се разтопи, оставете настрана да се охлади леко. През това време смесете брашното, маята, 50 г захар, канелата и 1 ч.л. сол в голяма купа или в купата на миксера. Сипете топлото мляко в сухите съставки и разбъркайте, за да получите лепкаво тесто. Прехвърлете върху работна повърхност и месете 10 мин с ръце или 5 мин с миксер, докато тестото стане гладко и разтегливо. Върнете в чиста купа, намазана с олио, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло място да втаса за 1-2 часа, докато удвои обема си.


2 Покрийте голяма тава с хартия за печене. Сложете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и го разточете на правоъгълник с размери 30 х 40 см. Настържете отгоре марципана и поръсете с портокаловата кора, пресните червени боровинки, 75 гот сушените червени боровинки, 25 г шамфъстък и 3 с.л. захар. Навийте на руло откъм една от дългите страни, като прищипете тестото в другия край, за да залепне.


3 Използвайте голям остър нож, за да разделите тестото първо наполовина, после на четири и накрая всяка четвъртинка на три части, така че да получите 12 еднакви парчета тесто. Обърнете ги с разрязаната част нагоре и ги наредете в тавата под формата на дърво, като оставите едно парче за дънер .Подредете ги с разстояние между тях, като обръщате прищипаната част към центъра на дървото, за да прилепне към другото тесто и да не се разлепи по времена печенето. Ще ви остане едно парче тесто – добавете го отстрани в тавата. Покрийте с едно или две парчета намазано с олио прозрачно фолио и оставете да втасва за 30-40 мин, докато удвои обема си.


4 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Запечете в средата на фурната за 20-22 мин, докато стане златистокафяво. През това време загрейте сладкото от кайсии с 2 ч.л. вода, докато стане течно, оставете го да се охлади малко. Смесете пудрата захар с достатъчно портокалов сок, за да направите плътна глазура и прехвърлете в торбичката на пош. Сега може да напръскате шамфъстъка със златист спрей, ако желаете.


5 Когато дръвчето се изпече, оставете го да се охлади за 15 мин, след това го намажете цялото с кайсиевото сладко. Отрежете ъгълчето на торбичката и полейте сладкиша отгоре в произволни линии. Поръсете с останалия шамфъстък и сушени червени боровинки и оставете глазурата да стегне за 10 мин, преди да сервирате. Ще се запази в кутия с капак до три дни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ