Екълс бисквити

Празници

21 December 2018 16:08
Екълс бисквити
35 мин. Средно Порции 14

  • ккал 269
  • маз 13
  • нас. маз 8
  • въгл 33
  • захар 20
  • фибри 1
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

За тестото
175 г масло
225 г брашно, пресято

За плънката
50 г масло
100 г светла кафява мека захар
200 г стафиди
50 г смесени цитрусови кори
1 лимон, настърган
щипка смлян карамфил
50 мл рубинено порто
1 белтък
1 с.л. кристална захар, за поръсване

Приготвяне

1 Поне 2 часа преди печене завийте маслото във фолио и го замразете.


2 Сложете брашното в голяма купа с 1/2 ч.л. сол. Отстранете част от фолиото от маслото и го настържете на едро ренде в купата с брашното, като потапяте често края на маслото в брашното, за да не залепва. Разбъркайте с нож, добавете 120 мл студена вода и оформете тесто на топка. Завийте го в прозрачно фолио и го охладете в хладилника за 30 мин.


3 За плънката смесете маслото,кафявата захар, стафидите,смесените кори, лимоновата кора, карамфила и портото в тенджера на умерен огън. Варете, докато маслото се разтопи, портото се сгъсти и стане лепкаво. Оставете да се охлажда на стайна температура за 1 час.


4 Извадете тестото от хладилника 10 мин преди да го разточите. Разточете го с дебелина, колкото монета от 1 лев, изрежете кръгчета с 10 см форма. Съберете остатъците от тестото, разточете ги отново, изрежете нови кръгчета. Разпределете плънката върху тестото, намажете краищата с вода и ги прегънете над плънката, прищипете ги с пръсти и оформете кръгчета. Подредете ги в две тави.


5 Разбийте белтъка на пяна и намажете с него бисквитите, поръсете ги с кристална захар. Направете няколко резки по повърхността с остър нож и ги охладете поне за 20 мин. На този етап може да ги замразите до два месеца.


6 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Изпечете бисквитите за 20-25 мин, докато станат златисти и хрупкави. Ако ги печете замразени, добавете още 5 мин. Охладете ги за 10 мин и сервирайте. Могат да се запазят в кутия с капак до 3 дни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ