Яребица с пияни картофи

Празници

21 December 2018 16:53
Яребица с пияни картофи
40 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 892
  • маз 36
  • нас. маз 11
  • въгл 26
  • захар 1
  • фибри 3
  • прот 104
  • сол 1

Продукти

2 яребици
2 плодчета хвойна, смачкани
2 стръкчета мащерка
2 дафинови листа
2 скилидки чесън, смачкани с люспите
4 тънки резена пушен шарен бекон
2 с.л. патешка мас или масло
1 голям картоф (около 300 г)
чаша добро червено вино (около 100 мл)
150 мл пилешки бульон
ситно нарязан магданоз, за сервиране

Приготвяне

1 Подправете обилно яребиците със сол и черен пипер, включително и стомашните кухини. Във всяка от тях сложете по едно плодче хвойна, стрък мащерка, дафинов лист и скилидка чесън. Нарежете бекона на по-едро, а картофа нарежете на шест дебели кръгчета, като хвърлите крайчетата.


2 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Загрейте половината от патешката мас или маслото в огнеупорен съд, докато зацвърчи, и запържете птиците от всички страни до кафяво за около 10 мин. Извадете ги от съда и ги оставете настрани. Добавете останалата мазнина и запържете картофите, докато станат кафяви и хрупкави от всяка страна. Тогава сложете бекона и го запържете с картофите до потъмняване към кафяво. Сложете птиците върху картофите и ги полейте с виното. Запечете ги във фурната за 15 мин без капак.


3 Извадете птиците от съда и ги оставете на топло, за да отпочинат поне за 10 мин. Полейте картофите със соса, върнете ги във фурната, за да се сготвят напълно и ги поръсете с магданоза.


4 За да сервирате, сложете птиците в единия край на съда и го поднесете на масата или сложете по една яребица в чиния заедно с картофите.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ