Сьомга, маринована с цвекло, цитрусова салата и карамелизирани орехи

Празници

21 December 2018 17:09
Сьомга, маринована с цвекло, цитрусова салата и карамелизирани орехи
0 мин. Средно Порции 8

  • ккал 417
  • маз 25
  • нас. маз 4
  • въгл 23
  • захар 22
  • фибри 3
  • прот 23
  • сол 2

Продукти

За сьомгата
3 сурови глави цвекло, обелени
настърганата кора от 1 лимон
малка връзка естрагон, ситно нарязан
100 г кристална захар
100 г морска сол на люспи
800 г цяло парче филе от сьомга, без
кожата
100 мл джин

За салатата
100 г кристална захар
50 г орехови ядки на половинки
3 розови грейпфрута
2 едри портокала
4-5 с.л. зехтин екстра върджин
175 г кресон

Приготвяне

1 Настържете цвеклото на ситно и го разбъркайте с лимоновата кора, естрагона, захарта и солта.


2 Застелете плитка широка чиния с няколко листа фолио, като ги кръстосвате в различни посоки, така че краищата им да висят. Отгоре сложете половината от сместа с цвеклото, поръсете с половината джин и сложете филето от сьомга. Покрийте с останалата смес с цвекло, поръсете с останалия джин и увийте колкото се може по-стегнато във фолио. Оставете рибата да се маринова в хладилника за 48-72 часа, като от време на време обръщате сьомгата. Колкото повече стои, толкова по-твърда ще стане. Обирайте течността, която се процежда.


3 Щом сьомгата стане готова, почистете я наистина добре от солената смес, изплакнете в студена вода и подсушете.


4 За салатата първо сложете захарта в тенджерка с 2 с.л. вода и я разтопете на слаб огън. Загрейте до завиране и изчакайте, докато карамелът стане златист. Добавете орехите и разбъркайте, за да се покрият добре. Извадете ги върху тава, застлана с намазнена хартия за печене, и ги оставете да изстинат.


5 Сегментирайте цитрусите над купа, за да съберете сока. Срежете всеки сегмент на две или на три парченца. Смесете 4 с.л. от сока с щипка сол  изахар и повече черен пипер. Добавете зехтина и разбъркайте енергично.


6 Нарежете сьомгата на тънко. Разпределете кресона и парченцата плодове между осем чинии, а отгоре сложете от сьомгата. Добавете орехите, поръсете с дресинга и сервирайте.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ