Пай с пиле, праз и сайдер

Този месец

02 January 2019 12:04
Пай с пиле, праз и сайдер
95 мин. Средно Порции 4

  • ккал 1041
  • маз 65
  • нас. маз 33
  • въгл 55
  • захар 13
  • фибри 7
  • прот 51
  • сол 1

Продукти

60 г масло
60 г брашно
250 мл сух сайдер
250 мл пълномаслено мляко
1 с.л. дижонска горчица
сокът от ½ лимон
2 с.л. сметана (крем фреш)
3 средни стръка праз, нарязани на
кръгчета
1 голяма ябълка, обелена, почистена и
нарязана
500 г сварено пилешко, накъсано или
нарязано на парченца
50 г зряло сирене чедър, настъргано
375 г бутер тесто
2 жълтъка, разбити с 2 ч.л. прясно мляко

Приготвяне

1 Разтопете 40 г масло в тенджера и добавете брашното. Разбърквайте 1 мин на умерен до слаб огън, за да приготвите сос ру. Отстранете от огъня и започнете да добавяте постепенно сайдера. Разбърквайте добре с дървена лъжица, за да не се получат бучици. Не спирайте да разбърквате, докато не добавите целия сайдер, след това сипете млякото по същия начин. Овкусете, върнете тенджерата на огъня и като разбърквате непрекъснато, оставете да кипне. Сместа ще се сгъсти значително и щом започне да кипи, намалете огъня и оставете да къкри около 3 мин. Разбъркайте вътре горчицата, лимоновия сок и сметаната, овкусете.


2 Добавете пилешкото месо и половината сирене в соса, кипнете отново. Намалете веднага огъня и оставете да се стопли добре цялото месо. Прибавете внимателно праза и ябълката, опитайте на вкус – може да се наложи да добавите още горчица или лимонов сок.


3 Сипете сместа в съд за пай с размери 25 х 20 см или с диаметър 25 см (с капацитет 1,3 л). Поръсете с останалото сирене и оставете да се охлади напълно.


4 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Върху набрашнена работна повърхност разточете тестото с дебелината на монета от 1 лев. Изрежете ивица с ширината на ръба на съда за пай. Намокрете ръба на съда и залепете отгоре ивицата тесто .Намажете я с вода и сложете внимателно останалото тесто отгоре. Притиснете тестото за ивицата и изрежете излишното. Направете от него декоративни формички по ваш избор и ги залепете върху пая. Разрежете малко на три места тестото в средната част, за да излиза парата оттам. Намажете цялата повърхност с яйчената смес и запечете във фурната за 30-40 мин, докато тестото стане златисто и бухне. Сервирайте веднага.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ