Галет с тиква, фенел и сирене таледжо

Този месец

02 January 2019 13:30
Галет с тиква, фенел и сирене таледжо
90 мин. Средно Порции 6

  • ккал 526
  • маз 38
  • нас. маз 16
  • въгл 30
  • захар 6
  • фибри 6
  • прот 14
  • сол 1

Продукти

700 г тиква
5 с.л. зехтин
щипка настъргано индийско орехче
2 малки глави фенел
сокът от ½ малък лимон
½ ч.л. семена фенел, запечени
и едро счукани
470 г спанак, само листата
15 г масло
1 скилидка чесън, смачкана
1 жълтък, смесен с 2 ч.л. прясно мляко
200 г сирене таледжо (или
вегетарианска алтернатива),
нарязано
375 г бутер тесто

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 190°С (170°С собдухване). Обелете тиквата, почистете семките и я нарежете на дебели резени, после на четвъртини. Сложете ги в тава, полейте с половината зехтин, поръсете с индийското орехче и овкусете. Разбъркайте и запечете за 30 мин, докато тиквата омекне и леко се карамелизира.


2 Разполовете главите фенел по дължина и отрежете краищата им с листата. Подравнете основата и разрежете всяка половина на дебели резени, като запазите основата цяла. Сложете резените в купа и ги полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Добавете семената от фенел, останалия зехтин и овкусете, после разбъркайте добре. Разпръснете фенела в тава на един ред и покрийте с фолио. Запечете заедно с тиквата за 20 мин, докато омекне и стане бледозлатист.


3 Измийте спанака и го сгответе в похлупена тенджера на умерен огън за 1-2 мин. Когато омекне, отцедете в гевгир и оставете да изстине. Изстискайте останалата течност от спанака, нарежете го на едро и овкусете. Разтопете маслото в тенджера и запържете бързо спанака с чесъна за 3 мин. Оставете настрана.


4 Извадете тестото и го оформете на правоъгълник с размери около 28 х 38 см. Сложете го в набрашнена метална тава. Направете 2 см борд по краищата, като ги повдигнете с помощта на нож. Надупчете останалата част от тестото с вилица. Покрийте вътрешността до борда с правоъгълно парче хартия запечене и покрийте със зърна за печене. Направете леки разрези под прав ъгъл с малък нож от всички страни на тестото – така ще оформите по-добре пластовете и ще бухне повече. Намажете борда с яйчената смес.


5 Сложете тестото в загрята фурна и печете 25 мин, като отстраните хартията и зърната за печене след първите 15 мин. Извадете от фурната и ако средата се е надигнала, внимателно я притиснете с обратната страна на дървена лъжица. Усилете фурната на 200°С (180°С с обдухване).


6 Разпределете с лъжица спанака върху тестото, после сложете тиквата и накрая фенела. Разпръснете сиренето най-отгоре и запечете за още 25 мин. Сиренето трябва да се е запекло на места, а тестото да е станало златисто, но не кафяво.

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ