Дартоа с круши и лешници

Този месец

02 January 2019 14:14
Дартоа с круши и лешници
55 мин. Средно Порции 8

  • ккал 537
  • маз 26
  • нас. маз 11
  • въгл 67
  • захар 48
  • фибри 4
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

1 лимон
250 г кристална захар
½ ч.л. ванилов екстракт
4 круши (за предпочитане кръгли, а не
продълговати)
450 г бутер тесто
малко олио, за намасляване
брашно, за поръсване
1 ч.л. прясно мляко
За франжипана
60 г масло, на стайна температура
60 г кристална захар
1 средно яйце, леко разбито
60 г запечени лешници, смлени
1 с.л. брашно
разбита сметана, за сервиране

Приготвяне

1 Обелете лентички от кората на лимона и го изцедете в купа. Сложете 1 с.л. от сока, лимоновата кора, захарта, ваниловия екстракт и 500 мл вода в голяма тенджера, която може да побере крушите на един ред. Загрейте малко и разбъркайте да се разтвори захарта. Оставете да къкри 4 мин и отстранете от огъня.


2 Обелете, разполовете и почистете крушите от семките. Сложете ги в купата с останалия лимонов сок. Загрейте сиропа отново и поширайте в него крушите, похлупени, за 15-20 мин, докато омекнат. Опитайте дали са готови, като ги промушите с остър нож, след това ги извадете от сиропа с решетеста лъжица. Подредете ги в кутия с капак на един ред, изчакайте сиропа да се охлади за около 10 мин, полейте крушите с него, похлупете и ги приберете в хладилника да се охладят напълно.


3 За франжипана разбийте маслото и захарта, докато сместа побелее и стане пухкава. Добавете постепенно половината яйце (запазете останалото за намазване на тестото), разбивайте добре след всяко добавяне. Разбъркайте вътре ядките и брашното.


4 Разточете 200 г от тестото на правоъгълник с размери 32 х 14 см. Прехвърлете го в метална тава, леко намазана с малко олио, и го надупчете цялото с вилица. Разпределете отгоре франжипана, като оставите 2 см борд по краищата. Извадете крушите от сиропа и ги подсушете добре с кухненска хартия. Подредете ги върхуфранжипана. Намажете краищата натестото с вода.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ