Пастет от прясна и пушена сьомга

Този месец

02 January 2019 14:47
Пастет от прясна и пушена сьомга
15 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 339
  • маз 26
  • нас. маз 13
  • въгл 3
  • захар 3
  • фибри 1
  • прот 17
  • сол 0

Продукти

150 мл вермут
½ глава лук, нарязан
2 с.л. лимонов сок и още малко
малка връзка магданоз, само стеблата
(листата използвайте по-долу)
8 зърна черен пипер
280 г филе от сьомга
125 г пушена сьомга, нарязана на малки
парченца
30 г масло, разтопено
1 с.л. див керевиз (кервел) или див лук
ръжен хляб и листа от цикория, за
сервиране (по желание)

За сметаната с каперси
200 г сметана (крем фреш)
2 с.л. ситно нарязани листа магданоз
и див лук
2 с.л. каперси, измити от солта
или саламурата
1 малка глава лук шалот, ситно нарязан
1 с.л. зехтин екстра върджин
лимонов сок, на вкус

Приготвяне

1 Сложете вермута, лука, лимоновия сок, стеблата магданоз и черния пипер в тенджера със 150 мл вода и кипнете. Оставете да къкри 10 мин. Намалете огъня до тих, добавете филето от сьомга и го задушете за 4 мин. Оставете рибата да се охлади в течността.


2 Извадете сьомгата от течността, отстранете кожата и накъсайте рибата на дребни парченца. Смесете ги с парченцата пушена сьомга и ги полейте с лимонов сок, маслото, дивия керевиз и малко черен пипер. Сложете в купа, покрийте и оставете в хладилника (не забравяйте да извадите пастета по-рано преди сервиране, за да е със стайна температура).


3 Смесете сметаната с магданоза и дивия лук, каперсите, лука, зехтина и лимоновия сок на вкус. Сервирайте пастета с листа от цикория – тяхната лека горчивина си подхожда добре с богатия вкус на сьомгата, със сметана с каперси и малко ръжен хляб, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ