Салата от гравлакс с целина и фенел

Този месец

02 January 2019 15:03
Салата от гравлакс с целина и фенел
0 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 227
  • маз 15
  • нас. маз 3
  • въгл 7
  • захар 6
  • фибри 3
  • прот 14
  • сол 1

Продукти

350-400 г гравлакс или пушена сьомга

За дресинга
1 ч.л. едрозърнеста горчица
1 ½ ч.л. мед
2 скилидки чесън, смачкани
5 ч.л. ябълков оцет
7 с.л. зехтин екстра върджин
2 с.л. сметана

За салатата
сокът от 1 лимон (може
да не е от целия лимон)
300 г целина
1 голяма глава фенел
¼ глава червен лук
1 малка червена ябълка
1 малка зелена ябълка
½ връзка копър, без стеблата,
едро нарязан

Приготвяне

1 Първо пригответе дресинга. Сложете горчицата, меда, чесъна, оцета и малко сол и черен пипер в купа. Разбийте вътре зехтина, като го добавяте равномерно. Добавете сметана с разбъркване, проверете на вкус – трябва да е сладко-солено.


2 Сипете малко от лимоновия сок в купа за разбиване. Обелете целината и я нарежете на пръчици. Сложете ги в купата с лимоновия сок и ги оваляйте, за да не почернеят.


3 Разрежете фенела на четири и отстранете твърдите части, запазете листенцата. Изрежете сърцевината от всяко парче. С много остър нож или мандолина нарежете фенела по дължина на филийки – трябва да са почти прозрачни. Добавете към целината и сипете още малко лимонов сок.


4 Нарежете лука възможно най-тънко. Разполовете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на пръчици, без да ги белите. Сложете ги в купата с целината и фенела заедно с лука и добавете малко лимонов сок, за да не потъмнява ябълката. Нарежете връхчетата на фенела с копъра и ги разбъркайте в купата. Полейте с дресинга.


5 Разпределете салатата в 8 чинии заедно с малко гравлакс или сервирайте гравлакса и предложете салатата в голяма купа.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ