Топчета с рачешко и люта майонеза

Този месец

02 January 2019 15:19
Топчета с рачешко и люта майонеза
40 мин. Средно Порции 30

  • ккал 167
  • маз 14
  • нас. маз 4
  • въгл 6
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

150 г масло
225 г брашно, пресято
4 едри яйца
100 г сирене грюйер, настъргано
2 с.л. див лук, ситно нарязан
200 г бяло месо от рак
растително олио, за пържене
морска сол на люспи
и кайенски пипер,
за сервиране

За майонезата
200 г качествена майонеза
2 с.л. кафяво месо от рак
1 с.л. лют сос срирача
или чили сос
1 с.л. лимонов сок

Приготвяне

1 Сложете маслото в голяма тенджера с 225 мл вода. Загрейте на бавен огън, така че маслото да се разтопи, но водата да не се изпари. Дръпнете я от огъня и бързо добавете брашното. Разбърквайте, докато течността го поеме напълно до рядко тесто, което се отделя от стените на съда. Оставете да изстине на стайна температура. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате с дървена лъжица до еднородна кадифена смес, която се оттича от лъжицата след 3 сек. Добавете сиренето грюйер, разбъркайте добре и сложете дивия лук, месото от рак и малко сол и черен пипер.


2 Междувременно смесете съставките за пикантната майонеза и я подправете на вкус. Можете да я приготвите ден по-рано.


3 Загрейте олиото във фритюрник или в тенджера с дебело дъно, но я напълнете максимум до половината. Трябва да достигне 160°С или докато хапка хляб се запържи до кафяво за 40 сек. С десертна лъжичка започнете да гребвате от сместа и да я пускате право в олиото. Ще трябва да сготвите топчетата на порции, за да не препълните тенджерата. Пържете топчетата 3-4 мин до златисто и ги отцедете върху кухненска хартия. Подправете с морска сол на люспи и с кайенски пипер. Сервирайте с майонезата.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ