Бавно печена гъска с боровинкова салца

Този месец

02 January 2019 15:47
Бавно печена гъска с боровинкова салца
240 мин. Средно Порции 6

  • ккал 638
  • маз 44
  • нас. маз 13
  • въгл 5
  • захар 4
  • фибри 2
  • прот 54
  • сол 1

Продукти

1 цяла гъска (около 6 кг),
без дреболиите и шията,
почистена от излишната мазнина

За микса подправки
8 цели карамфилчета
3 плодчета звезден анасон
2 кубчета пилешки бульон
настърганата кора от 2 портокала
2 ч.л. канела на прах

За салцата
2 глави лук, ситно нарязани
2 с.л. зехтин
200 г червени боровинки,
свежи или размразени
сокът и настърганата кора от 1 портокал
настърганата кора от 2 лайма
1 с.л. сос от червени боровинки
2 зелени люти чушки, ситно нарязани
1 ч.л. листенца мащерка

Приготвяне

1 Извадете гъската от хладилника 1 час преди да я готвите. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Запечете подправките на сух тиган на умерен огън, докато усетите аромата им. Счукайте ги съвсем фино в хаванче. Смесете ги с натрошените кубчета бульон, настърганата портокалова кора, 1 ч.л. сол и канелата.


2 Сложете гъската в дълбока тава и с остър нож направете плитки разрези по цялата кожа. В тях втрийте сместа от подправки, покрийте тавата хлабаво с фолио и печете 2 часа. Махнете фолиото и печете още 2 часа. Щом гъската стане готова, оставете я да отпочине поне за 20 мин, като отново я покриете с фолио. Запазете мазнината в тавата, за да изпечете зелето.


3 Докато гъската се пече, направете салцата. Запържете лука в зехтина на умерен огън за 10-15 мин до златистокафяво. Добавете червените боровинки, загрейте ги за още няколко минути и дръпнете съда от огъня. Разбъркайте с останалите съставки и оставете салцата на топло, за да може да поеме ароматите. Нарежете гъската и я поднесете със салцата.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ