Тарта със сушени плодове и кръмбъл

Този месец

02 January 2019 15:59
Тарта със сушени плодове и кръмбъл
60 мин. Средно Порции 8

  • ккал 965
  • маз 49
  • нас. маз 29
  • въгл 115
  • захар 68
  • фибри 5
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

За тестото
200 г меко масло
100 г кристална захар
2 жълтъка
350 г брашно, пресято

За минсмийт пълнежа
100 г масло
100 г кристална захар
настърганата кора от 1 портокал
2 ябълки, обелени, почистени и ситно
нарязани
1 пръчка канела
150 г светли стафиди
150 г тъмни стафиди
40 г сушени червени боровинки
70 г цитрусови корички
70 мл бренди
80 г настъргана фина говежда лой
или мас

За кръмбъла
100 г брашно
30 г кристална захар
50 г меко масло
50 г бързи захаросани орехи,
едро нарязани

За сервиране
яйчен крем или гъста сметана

Приготвяне

1 Първо направете тестото. С настолен или ръчен миксер разбийте маслото със захарта и щипка сол до мека и пухкава смес. Добавете жълтъците, а след това и брашното, докато получите тесто, но не го разбърквайте прекалено много. Увийте го във фолио и го оставете да отпочине в хладилника за 1 час.


2 Междувременно направете пълнежа. Загрейте маслото, захарта, настърганата портокалова кора, ябълката и канелата на умерен огън за 15 мин или докато получите гъсто пюре. За последните 1-2 мин добавете сушените плодове и цитрусовите корички и дръпнете съда от огъня. Щом сместа поизстине, махнете пръчката канела и разбъркайте с брендито и мазнината.


3 Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до 3-4 мм дебелина и застелете с него разглобяема форма за тарта с диаметър 25 см. Оставете я в хладилника за 30 мин.


4 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Набодете основата на тартата с вилица, покрийте я с хартия за печене и я напълнете със зърна за печене или с ориз. Печете 12 мин, махнете хартията за печене и зърната и върнете във фурната за още 3 мин.


5 Сложете брашното, захарта и маслото за кръмбъла в купа. Претрийте ги с пръсти, докато станат като едри трохи и ги разбъркайте със захаросаните орехи.


6 С лъжица прехвърлете минсмийт пълнежа в изпечената основа и го покрийте с кръмбъла. Върнете тартата във фурната за 30 мин, докато пълнежът започне да става на балончета по края, а отгоре добие златист цвят. Сервирайте тартата топла или студена с яйчен крем или гъста сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ