Пудинг с карамелени круши

Вдъхновете се

02 January 2019 16:20
Пудинг с карамелени круши
50 мин. Средно Порции 8

  • ккал 646
  • маз 27
  • нас. маз 2
  • въгл 94
  • захар 75
  • фибри 6
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

8 дребни твърди круши
200 г кристална захар
2 пръчки канела
1 плодче звезден анасон
6 карамфилчета
1 лимон, кората нарязана
1 портокал, кората нарязана
вегански сладолед, за сервиране (по
желание)

За блата
250 г фурми без костилките
2 с.л. ленено семе
300 мл неподсладено бадемово мляко
200 мл растително олио и още малко за
намазняване
175 г тъмна захар мусковадо
200 г брашно с набухвател
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. микс смлени подправки

Приготвяне

1 Обелете крушите и изрежете долната им част, за да получите равна основа. Трябва да са толкова високи, че да не се подават много от формата. Почистете с остър нож сърцевината през основата, отделете семките и я нарежете на едро, оставете настрана. В достатъчно голяма тенджера, за да съберете всички круши, сложете захарта, канелата, звездния анасон, карамфила и нарязаната цитрусова кора. Сипете 600 мл вода, загрейте до завиране и оставете всичко да къкри, докато захарта се разтопи. Сложете крушите, похлупете съда или го покрийте с хартия за печене и ги оставете да се пошират за 15 мин, докато можете лесно да ги прободете с остър нож. Оставете плодовете да изстинат в течността.


2 За блата първо сложете фурмите и лененото семе в тенджера и ги полейте с бадемовото мляко. Загрейте до леко къкрене и варете 2-3 мин, докато фурмите омекнат. Прехвърлете всичко в кухненски роботи смелете на гладко пюре. Добавете олиото, разбийте отново, прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намазнете форма 20 х 30 см (разглобяема, ако е възможно) и я застелете с хартия за печене.


3 Сложете сухите съставки в голяма купа заедно с ½ ч.л. сол. Разбъркайте добре, като разтрошите бучиците захар и разтърсете купата няколко пъти, за да не пропуснете някоя. Добавете сместа с фурмите и олиото и разбъркайте добре. Прибавете нарязаните круши и разбъркайте отново. Прехвърлете сместа във формата и подредете крушите с дръжките нагоре, така че долната им част да се покрие с тестото. Запечете за 35-40 мин, докато пудингът стане готов. Проверете с дървено шишче, като го забиете в средата – трябва да излезе чисто, ако има полепнало тесто, печете още 10 мин и проверете отново.


4 Междувременно загрейте отново течността от крушите до завиране и я оставете да се редуцира до гъст сироп. Щом пудингът се изпече, изчакайте да изстине за 5-10 мин, намажете го със сиропа, като запазите малко, за да го поднесете с веганския сладолед.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ