Тарта с яйчен крем с Бейлис
Вдъхновете се

- ккал 470
- маз 35
- нас. маз 20
- въгл 30
- захар 21
- фибри 1
- прот 5
- сол 0
Продукти
320 г сладко маслено тестобрашно, за поръсване
350 мл пълномаслена сметана и още
200 мл за украса
1 шушулка ванилия, разцепена по
дължина
2 цели яйца и още 4 жълтъка
125 г кристална захар и още 1 ½ с.л. за
сметаната за украса
200 мл Бейлис и още 1 с.л. за украсата
натрошена медена пита (по желание)
Приготвяне
1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и загрейте тава в средата. Развийте тестото и застелете с него вълнообразна форма за тарта с диаметър 22 см. Оставете около 1 см от тестото да виси и изрежете останалото. Застелете го с хартия за печене (първо я намачкайте, за да ви е по-лесно) и сипете върху нея зърна за печене. Сложете формата в загрятата тава, печете 15 мин, махнете зърната за печене и хартията и печете още 5 мин до бисквитено-кафяво. Изрежете ръбовете с назъбен нож и хвърлете остатъците.
2 Сипете сметаната в тенджерка. Остържете семената ванилия и ги пуснете в сметаната заедно с шушулките, загрейте, докато видите пара. Междувременно разбийте целите яйца, жълтъците и захарта в купа до гладка смес. Добавете ликьора Бейлис към сметаната, сипете я при яйцата със захарта и разбъркайте добре. Прецедете сместа в кана.
3 Пресипете яйчения крем в основата на тартата, но без да я вадите от тавата. Намалете фурната на 150°С (130°С с обдухване) и запечете за 30 мин, докато плънката започне да стяга, но все още е леко рохка в средата (тартата ще стегне още малко, щом я извадите от фурната). Оставете я да изстине на стайна температура и я охладете в хладилника поне за 2 часа.
4 Разбийте останалата сметана, захарта и ликьора, докато започнат да държат форма. Прехвърлете сместа в средата на тартата, но оставете ръбче от яйчения крем. Ако искате, поръсете с натрошена пчелна пита и сервирайте.