Ментов шоко мус

Вдъхновете се

02 January 2019 17:08
Ментов шоко мус
10 мин. Средно Порции 8

  • ккал 539
  • маз 50
  • нас. маз 30
  • въгл 14
  • захар 11
  • фибри 3
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

200 г черен шоколад (70-75% какаови
частици)
500 мл пълномаслена сметана
½ ч.л. ментов екстракт
3 яйца, отделно жълтъци и белтъци
1 с.л. кристална захар
300 г кисело мляко
зърна от нар, за сервиране
листенца мента, за сервиране

Приготвяне

1 Сложете блокчето шоколад с равната страна нагоре и с острието на голям кухненски нож остържете спирали. Не се увличайте, нужни са ви само за украса на мусовете. Отделете ги в чиния и ги охладете. Нарежете останалия шоколад на ситно и го разтопете на водна баня, като от време на време го разбърквате. Може да го разтопите и в микровълнова фурна, като я включвате за кратки импулси, за да не прегорите шоколада. Оставете го да се охлади за 10 мин.


2 Сложете сметаната и ментовия екстракт в купа. В друга купа отделете белтъците с щипка сол. Разбийте ги до твърдо връхче, като бъркалката трябва да е напълно чиста. Добавете захарта и разбийте отново, но за кратко. Разбийте и сметаната, докато започне да задържа форма, смесете я с 200 г кисело мляко. Разбъркайте разтопения шоколад с жълтъците.


3 Добавете голяма лъжица от разбитите белтъци към шоколадовата смес и разбъркайте внимателно, докато се отпусне. Смесете с останалите белтъци и сметаната, разбъркайте с голяма метална лъжица, като се опитате да вкарате колкото се може повече въздух. Щом мусът стане едноцветен и без по-светли ипо-тъмни жилки, разпределете го в осем чаши и го охладете за 2 часа или ги покрийте с фолио и охладете до 24 часа.


4 Преди да сервирате, сложете върху муса по лъжица кисело мляко и поръсете със зърна от нар, шоколадови спирали и листенца мента.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ