Руло с маракуя, шоколад и кокос

Вдъхновете се

02 January 2019 17:22
Руло с маракуя, шоколад и кокос
30 мин. Средно Порции 10

  • ккал 545
  • маз 41
  • нас. маз 25
  • въгл 35
  • захар 34
  • фибри 3
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

олио или масло, за намазняване
150 г безглутенов черен шоколад, ситно
нарязан
6 едри яйца, отделно жълтъци и
белтъци
170 г кристална захар
25 г какао на прах
25 г смлени бадеми
250 г маскарпоне
400 мл пълномаслена сметана
50 мл ром Малибу (по желание)
85 г пудра захар
125 г крем маракуя
3 зрели плода маракуя, само месестата
част
75 г печени кокосови стърготини
ядлив златист блясък (по желание)

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намазнете по-дълбока форма 33 х 23 см, застелете я с хартия за печене и намазнете и нея. Разтопете шоколада на водна баня, като го разбърквате от време на време, оставете го да се охлади. Можете да го разтопите и в микровълнова фурна, като я включвате за кратко.


2 Сложете белтъците в голяма чиста купа, а в друга отделете жълтъците и захарта. Разбийте белтъците с чиста бъркалка до меко връхче. Разбийте жълтъците, докато захарта се разтвори и получите гъста и светла смес.


3 Сложете голяма лъжица от битите белтъци при жълтъците и ги разбъркайте, за да се отпусне сместа. Добавете и останалите белтъци и разбъркайте с голяма метална лъжица, като се стараете да запазите въздуха.


4 Когато сместа стане почти еднородна, поръсете я с бадемите, пресейте какаото върху нея и я прехвърлете при разтопения шоколад. Продължете да разбърквате до равномерна смес и я пресипете в тавата. Разпределете я по ъглите и загладете повърхността. Запечете за 15-18 мин в средата на фурната, докато отгоре стане хрупкава, а блатът стои еластичен.


5 Обърнете блата върху голямо парче хартия за печене, докато е още топъл, и махнете хартията, върху която сте го пекли. С малък назъбен нож направете разрез на около 1 см от ръба на една от тесните страни, но не прерязвайте блата докрай. Започнете да го навивате, колкото се може по-стегнато от същия край, като прегънете срязаното парче навътре, за да оформите центъра. Помагайте си с хартията за печене, като навивате и нея, за да не слепне блатът. Оставете го да стегне и да изстине.


6 Сложете маскарпонето, сметаната, ликьора (ако използвате) и пудрата захар в купа и ги разбийте. Внимателно развийте рулото, то ще се напука на места, но не се притеснявайте. Намажете го с около ⅓ от крема, като оставите ръб от 1,5 см по всички страни. Поръсете с крема с маракуя и разпределете равномерно плода маракуя.


7 Навийте рулото отново възможно най-стегнато, като започнете от същия край, както и преди. Пак подгънете прерязаното парче, за да оформите центъра. Поставете рулото с гладката страна нагоре в широка чиния или върху дъска и го намажете с останалия крем. Поръсете го отгоре и отстрани с кокосовите стърготини, украсете с малко ядлив златист блясък, ако желаете. Охладете и сервирайте след няколко часа. Може да запазите остатъците в хладилника до два дни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ