Карамелен крем с бътърмилк

Вдъхновете се

13 January 2019 05:01
Карамелен крем с бътърмилк
15 мин. Средно Порции 6

  • ккал 562
  • маз 40
  • нас. маз 25
  • въгл 47
  • захар 47
  • фибри 0
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

350 г бяла кристална захар
3 листа желатин
600 мл пълномаслена сметана
1 шушулка ванилия, разцепена и
семенцата остъргани
280 мл бътърмилк (или заменете с
270 мл прясно мляко, смесено с 1 с.л.
лимонов сок)

Приготвяне

1 Ще ви трябват 6-8 индивидуални форми за крем или малки форми за суфле. Сложете 150 г от захарта в съди я разтопете на слаб огън. Гответе, докато захарта се разтопи и се превърне в светъл карамел. Не разбърквайте, можете само да разклащате съда. Докато още е горещ, изсипете карамела на дъното на приготвените форми, като ги завъртате, така че част от карамела да се качи и по стените. Оставете настрана.


2 Накиснете желатина в студена вода поне за 10 мин. Сложете сметаната, останалата захар, шушулката и семенцата ванилия в съд. Кипнете, като разбърквате, оставете да къкри, докато захарта се разтопи. Свалете от огъня и оставете леко да изстине. Добавете отцедения и изстискан от водата желатин, разбъркайте да се разтвори. Махнете шушулката ванилия, добавете бътърмилка и прецедете всичко в кана. Разпределете сместа в купичките и ги сложете в хладилник поне за няколко часа или най-добре за цяла нощ. Може да бъде приготвено до 3 дни по-рано.


3 За да сервирате, потопете за кратко дъната на формите в гореща вода, докато съдържанието леко се отдели от стените. Когато сте уверени, че кремът ще се отдели, сложете чиния върху купичката и обърнете наопаки, като оставите кремът да падне в чинията. Изгребете останалия в купичката карамел и го полейте върху десерта. Сервирайте веднага.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ