Глазиран пушен джолан с горчица и клементини

Вдъхновете се

13 January 2019 06:59
Глазиран пушен джолан с горчица и клементини
195 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 317
  • маз 16
  • нас. маз 5
  • въгл 15
  • захар 15
  • фибри 0
  • прот 29
  • сол 4

Продукти

2 пушени свински джолана (или само
осолени), без кожата
4 клементини, разполовени
½ ч.л. смлян бахар
¼ ч.л. прясно настъргано индийско
орехче
2 плодчета звезден анасон
3 дафинови листа
4 с.л. дижонска горчица
2 с.л. петмез
6 с.л. мека светлокафява захар

Приготвяне

1 Ден по-рано накиснете джоланите във вода за една нощ, за да извлечете част от солта.


2 На следващия ден отцедете джоланите и ги подсушете с кърпа. Загрейте фурната на 160°С (140°С собдухване). Смесете бахара и индийското орехче с ¼ ч.л. прясно смлян черен пипер и натрийте месото. Сложете джоланите в дълбока тава с клементините с разрязаната страна нагоре. Около месото подредете звездния анасон и дафиновия лист и сипете 200 мл вода. Покрийте тавата с метално фолио и печете 3 часа.


3 Извадете тавата от фурната и я загрейте на 180°С (160°С с обдухване). Махнете фолиото и отлейте течността. Изстискайте сока от клементините върху джоланите и върнете половинките в тавата. В купа разбъркайте дижонската горчица, петмеза и захарта и намажете месото с половината глазура. Върнете джоланите във фурната за 15-20 мин, като на всеки 5 мин ги обръщате и намазвате с останалата глазура, докато месото потъмнее, а глазурата се карамелизира. Нарежете месото и го сервирайте топло или студено. Остатъците ще се съхранят в хладилника до пет дни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ