Яйчен трайфъл

Вдъхновете се

25 January 2019 11:12
Яйчен трайфъл
30 мин. Средно Порции 10

  • ккал 747
  • маз 57
  • нас. маз 35
  • въгл 48
  • захар 39
  • фибри 1
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

375 г захар
3 големи яйца, отделени жълтъци и
белтъци
3 с.л. царевично брашно
800 мл пълномаслена сметана
250 мл пълномаслено мляко
165 мл бренди, марсала или шери (или
смес)
1 шушулка ванилия
35-40 профитероли със сметанов крем
(без шоколад)
1 голям портокал, кората настъргана и
1 с.л. сок
50 г хрупкави амарети бисквити
4 средни клементини, обелени и
нарязани на тънки кръгчета

Приготвяне

1 За яйчения крем разбийте 150 г захар, жълтъците и царевичното брашно в купа, докато получите светла и гладка смес. Сипете 300 мл сметана, млякото и 65 мл алкохол в тенджера. Разцепете шушулката ванилия, изстържете семенцата и ги добавете в тенджерата заедно с шушулката. Загрейте, докато започне да дими, но без да завира. Сипете горещата смес върху жълтъците, като разбърквате непрекъснато. Прецедете през цедка в чиста тенджера и отстранете шушулката ванилия. Върнете на слаб до умерен огън и разбърквайте още 10 мин, докато се сгъсти добре. Сипете яйчения крем в кана и покрийте повърхността с прозрачно фолио. Охладете за 1½ ч.


2 Подредете половината профитероли в основата на двулитрова купа за трайфъл. Поръсете ги с 2 с.л. от останалия алкохол заедно с портокаловия сок, после натрошете отгоре бисквитите. Полейте всичко с яйчения крем и наредете останалите профитероли, като започнете от краищата към средата. Подредете кръгчетата мандарини по стената на купата.


3 Разбийте останалия алкохол, 500 мл сметана, 50 г захар и портокаловата кора, докато започнат да образуват меки връхчета.Разпределете върху профитеролите до стената на купата и върнете в хладилника до времето за сервиране. Може да приготвите десерта до този етап 1 ден предварително.


4 За меренга сложете белтъците, останалата 175 г захар, 1 с.л. вода и щипка сол в огнеупорна купа над тенджера с къкреща вода, като се уверите, че купата не докосва водата. Разбивайте, докато сместа се сгъсти и започне да оставя видима пътечка от бъркалките – това ще отнеме около 4 мин. Отстранете купата от огъня и продължете да разбивате още 3 мин, докато сместа се охлади леко и стане много гъста.


5 Разпределете меренга с лъжица върху трайфъла, като оформяте връхчета и вдлъбнатини с обратната страна на лъжицата. Обгорете повърхността с помощта на горелка, ако имате (не я доближавайте много до купата, ако е от стъкло). По възможност сервирайте веднага, но ще се запази до 1 ден в хладилника.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ