5 неща, които трябва да изчистите от килера си тази пролет

20 April 2015 21:14
5 неща, които трябва да изчистите от килера си тази пролет
5 неща, които трябва да изчистите от килера си тази пролет5 неща, които трябва да изчистите от килера си тази пролет

 

Пазарите се съживяват, слънцето свети, птичките чуруликат, и най-после можем да си отваряме прозорците отново. Когато дойде това време на годината, е време за пролетно почистване.

В добавка към голямото пролетно чистене е добре да използваме това време и да подредим кухненския килер. Да почистим и реорганизираме, но най-вече да се фокусираме върху нещата, които нямат място там.

 

5 неща, които трябва да изчистите от килера си тази пролет 

Трудно е да запомним всичко, което е забутано най-отзад по рафтовете и точно кога е влязло там. Дори и да чистим редовно през годината, най-добре е да използваме пролетното чистене и да изхвърлим всичко ненужно.

1. Консерви с изтекъл срок на годност

Възползвайте се от случая и проверете срока на годност на всички консерви в шкафа, и изхвърлете негодните.

2. Стари подправки

Направете оценка на запасите си от подправки- Сушените треви и подправки изглеждат така, сякаш ще траят вечно, и въпреки че технически не се развалят, те губят аромата си с течение на времето. Като основно правило, изхвърлете суперстарите подправки, дори опаковките им да не са отворени.

3. Всичко, което е неправилно съхранявано

Храните, които не са били правилно съхранявани са първата мишена на кухненските буболечки. Време е да изхвърлите онези отдавна отворени пакети с брашно, кутиите, които не са били добре затворени и контейнерите с дупка.

4. Всичко, което няма да използвате или изядете

Въпреки долрите ви намерения, вероятно имате доста неща в килера си, които никога няма да сготвите – всички ги имаме. Време е да вземете всичко това и да ги преместите от килера. Ако са неотворени и все още годни, подарете ги на някого, който наистина ще използа онази тайландска чили паста, или оризовото брашно, или странния оцет, който купихте но никога не отворихте.

5. Дублирани продукти

Ако вашият килер е като всички останали, вероятно имате множество опаковки от същия продукт, всичките полупразни – макарони, леща? Съберете всички еднакви (и годни) продукти в един съд или опаковка и започнете да ги използвате!

 

Какви са вашите съвети за пролетно почистване на кухненския килер? 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ