Марко Лукиари

27 August 2014 13:59
Марко Лукиари
Марко ЛукиариМарко Лукиари

Марко Лукиари е само на 30, но вече има зад гърба си успешно управление на един от най-добрите италиански ресторанти в Пловдив, а в момента е консултант на голяма столична верига италиански ресторанти. 

 

Разкажи ни малко за себе си – къде си роден, къде си учил?

Роден съм в Германия, но когато съм бил на 1 година, родителите ми  решават да се върнат в Италия, в Неапол. Израснал съм в Неапол и там съм завършил образованието си за готвач, учил съм се от шеф Алфонсо - един от най-добрите шеф-готвачи на Италия.  

 

Има ли в семейството ти други професионални готвачи преди теб?

Никой от семейството ми не е професионален готвач, аз съм единственият… но баба ми и майка ми са "професионални домакини"… от тях се роди страстта ми към готвенето и кухнята. 

 

Как реши да дойдеш в България и преди колко години стана това?

Преди 4 години ми се обадиха мои познати италианци, за да им помогна при откриването на ресторант в Пловдив. И така се случи, че останах тук, макар и вече да не работя в този същия ресторант.

 

Харесва ли ти да работиш в ресторант тук? Какви са предизвикателствата, които срещаш в работата си?

Моята страст е да работя в ресторант, най-хубавото е, когато видиш, че клиентът е доволен. И най-хубавото за мен е, когато видя, че има хора с култура към храната.

 

Какво мислиш за италианските ресторанти в България?

Има италиански ресторанти, които наистина предлагат истинска италианска кухня и те пренасят в Италия, но има и такива, на които само името им е италианско и нямат нищо общо с италианската кухня за съжаление.

 

Какво би посъветвал българските си колеги, които искат да приготвят автентична италианска кухня?

Най-важното е да купуват качествени продукти! Не трябва да описват в менюто италианско прошуто, а да слагат българска шунка! Един готвач трябва да разбира качеството на продукта и да не се задоволява с посредствени заместители или такива с недобро качество.

 

Имаш ли любимо ястие от детството?

Обожавам рагуто на мама. Това е вкус, който ще остане завинаги в мен!

 

А има ли храна, която не обичаш и не би ял и готвил?

Не обичам храна с кимион. Но бих готвил и приготвял всичко, това е предизвикателството в кухнята, че няма еднообразие и всеки път рецептите могат да станат различни.

 

Ако до края на живота си трябва да ядеш само една храна, коя ще бъде тя?

Spaghetti al pomodoro - паста с домати!

 

Рецепти на Марко Лукиари:

Предястие Амалфи

Ризото с радикио и скаморца

Торта с орехи и какао

Крем Везувий

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ