Цвекло

30 September 2015 15:51
Цвекло

Ако отглеждате свои собствени зеленчуци, това е времето в годината, когато тежката работа в градината се отплаща и усещате прекрасния вкус на резултатите. 

Може да ядете цвеклото още щом стане колкото кестен. Може да отскубнете всяка втора глава в реда, така ще го разредите и ще оставите достатъчно място за нарастване на другите.

Младите листа са добри за салати, а по-старите нарежете и ги гответе като спанак. По принцип цвеклото се приема като салатен зеленчук, но то се съчетава също така много добре с хрян, лук шалот, ябълка, портокал и малини, както и с подправки като мащерка, розмарин, мента и копър.

Солените сирена, например фета, бяло саламурено, козе сирене или рокфор, както и пушени продукти, да речем скумрия, се комбинират добре със сладникавия и леко землист дъх на цвеклото.

Не ви допада виолетовият сок? Има жълти сортове, които са със съвсем подобен вкус. Ако имате градина, може да оставите цвеклото да презимува в градината, стига да не се наводни и като го покриете с дебел пласт слама. Изваденото цвекло ще се съхрани за няколко месеца на тъмно и проветриво място. Разбира се, може и да го мариновате.

 

Как да готвим цвекло

Отрежете листата на около 3-4 мм от главата, за да не я нараните. Измийте цвеклото, поръсете го със зехтин и го запечете за 20 мин – 1 ч, зависи от размера. Трябва да омекне, проверете дали е готово с шишче.

Може и да сварите цвеклото. Обелете го, когато изстине, но носете ръкавици, за да не си боядисате ръцете от сока.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ