Цвекло

30 September 2015 15:51
Цвекло

Ако отглеждате свои собствени зеленчуци, това е времето в годината, когато тежката работа в градината се отплаща и усещате прекрасния вкус на резултатите. 

Може да ядете цвеклото още щом стане колкото кестен. Може да отскубнете всяка втора глава в реда, така ще го разредите и ще оставите достатъчно място за нарастване на другите.

Младите листа са добри за салати, а по-старите нарежете и ги гответе като спанак. По принцип цвеклото се приема като салатен зеленчук, но то се съчетава също така много добре с хрян, лук шалот, ябълка, портокал и малини, както и с подправки като мащерка, розмарин, мента и копър.

Солените сирена, например фета, бяло саламурено, козе сирене или рокфор, както и пушени продукти, да речем скумрия, се комбинират добре със сладникавия и леко землист дъх на цвеклото.

Не ви допада виолетовият сок? Има жълти сортове, които са със съвсем подобен вкус. Ако имате градина, може да оставите цвеклото да презимува в градината, стига да не се наводни и като го покриете с дебел пласт слама. Изваденото цвекло ще се съхрани за няколко месеца на тъмно и проветриво място. Разбира се, може и да го мариновате.

 

Как да готвим цвекло

Отрежете листата на около 3-4 мм от главата, за да не я нараните. Измийте цвеклото, поръсете го със зехтин и го запечете за 20 мин – 1 ч, зависи от размера. Трябва да омекне, проверете дали е готово с шишче.

Може и да сварите цвеклото. Обелете го, когато изстине, но носете ръкавици, за да не си боядисате ръцете от сока.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ