Ядките и семената вместо брашно

22 July 2014 14:36
Ядките и семената вместо брашно
Ядките и семената вместо брашноЯдките и семената вместо брашно

 

Напоследък все по-често чуваме думата “глутен”, а хлябовете и десертите “без глутен” са новият хит на пазара. За съжаление повечето безглутенови смески са доста скъпи, да не говорим, че и невинаги са по-здравословният избор.

Проблемът с бялото брашно е, че е рафинирано, и честно казано, не виждам смисъл да го заменим с друго рафинирано такова, пък било то и без глутен. Тоест, дори и сред безглутеновите брашна има добри и лоши и докато се научите правилно да навигирате сред тези нови за пазара ни опции, ви предлагам една доста интересна, позната и достъпна алтернатива - домашно смляно брашно от ядки и семена.

Сред любимите и типично български такива се нареждат орехови ядки, бадеми, лешници, слънчогледово семе, тиквено семе и много други, а най-големият им плюс е изобилието от ценни вещества в тях. Те са изключително богати на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и някои мастноразтворими витамини като А и Е.

Ядките имат и специфики, с които е добре да сте запознати, за да направите най-добрия избор за своето семейство. Най-важното изискване е да изберете сурови ядки. Точно така, нищо печено и осолено. Само чиста суровина, в най-близкия до оригиналния й възможен вид. В природата те обикновено са обвити в твърда черупка, която ги предпазва от всички външни фактори като въздух, влага и слънце. Това не е случайно. Ценните вещества в тях са много податливи на външни влияния и лесно се губят, ако ядките не са съхранявани правилно. В България често се продават сурови ядки директно на улицата, където са подложени ежедневно на всичко, което ги разрушава, а ние си купуваме ядки, от които са останали само калории и... нищо полезно. Затова купувайте само ядки и семена, които са съхранявани правилно - в непрозрачна и добре запечатана опаковка. След отваряне на опаковката е най-добре да ги прехвърлите в стъклен буркан и да ги съхранявате в хладилник или на тъмно сухо място.

Приготвянето на самото брашно от ядки и семена е добре да се случи директно преди употреба и най-ефективна за целта е домашната кафемелачка, която успява да смели всичко на фино брашно. Друга опция са допълнителните приставки към някои блендери и кухненски роботи, които изпълняват същата функция.

 

А ето и няколко лесни и вкусни рецепти, приготвени изцяло с ядкови брашна:

- Сладкиш с моркови и ядки

- Орехови сладки

- Трюфели с лешници и шоколад

 

Текст: Надя Петрова

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ