Как да приготвим пуйката

12 June 2014 17:59
Как да приготвим пуйката

Следвайте тези лесни и подробни съвети, за да сервирате перфектно изпечена пуйка като основно ястие на празничната трапеза

Пресметнете времето за печене

Някои породи пуйки се пекат за по-кратко време, така че винаги обръщайте внимание на указанията на производителя върху опаковката, ако има такива. Ако няма, възползвайте се от нашите съвети. 

Покрийте пуйката с метално фолио и загрейте фурната на 180ºС (160ºС с обдухване). Печете по 40 мин за всеки килограм от първите четири килограма от пуйката и по 45 мин за всеки следващ килограм. Махнете фолиото за последните 30 мин от изчисленото време и увеличете фурната на 200ºС (180ºс с обдухване).

Готова ли е?

Ако имате термометър за месо, забийте сондата в най-дебелата част на бутчето и на гърдите. Ако температурата там е 73ºС или по-висока, значи пуйката е готова.

Ако нямате термометър, ползвайте шишче. Забийте го в най-дебелата част на бутчето и съберете изтеклия сок в лъжица или в бяла чинийка. Ако сокът е бистър, без никаква следа от розово, птицата е готова. Ако не е, върнете пуйката във фурната и пробвайте след 20 мин отново.

Колко голяма птица ви трябва?

От пуйка с посочените долу килограми ще получите големи порции, а ще има и остатъци. Проверете размера на фурната на най-голямата тава, за да сте сигурни, че пуйката ще се побере.

 

3-4 кг - порции 4-6

4-5 кг - порции 6-8

5-6 кг - порции 8-10

6-7 кг - порции 10-12

7-8 кг - порции 12-15

 

Схема на времето за основното ястие

Ще ви помогнем да прецените времето си така, че да сте готови точно когато семейството се събере на масата. Започнете от часа на сервирането и пресмятайте назад, като имате предвид за колко минути се приготвя всяко ястие. След това изрежете схемата и я прикрепете с магнитче на хладилника, за да ви е винаги под око.

 

- Извадете пуйката от хладилника 2 часа преди да започнете да я готвите __:__

- Сложете пуйката във фурната __:__

- Сложете картофите във фурната __:__

- Добавете другите зеленчуци или плънка __:__

………………….във фурната __:__

………………….във фурната __:__

………………….във фурната __:__

………………….във фурната __:__

 

Извадете пуйката от фурната 45 мин преди да я сервирате __:__

30 мин преди сервиране сипете чаша вино или коктейл за главния готвач! __:__

20 мин преди сервиране затоплете предварително приготвените сосове, ястия, грейви соса и чиниите __:__

Седнете за празничната коледна вечеря в __:__

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ