Когато приготвяте тесто за пица, трябва ли да го използвате веднага?

09 September 2010 20:07
Когато приготвяте тесто за пица, трябва ли да го използвате веднага?

 

Спокойно можете да замразите или да съхраните в хладилника суровото тесто за пица. Всъщност някои хора предпочитат тестото да престои в хладилника 1 нощ - според тях така пицата става по-вкусна. В резултат на престояването глутенът в брашното се разлага, което после прави тънкия блат на пицата още по-хрупкав.

Но ако планирате да държите тестото в хладилника повече от 24 часа, ви препоръчваме да използвате само една четвърт от количеството мая, посочено в рецептата. В противен случай на следващия ден тестото ви може да има натрапчив вкус на мая. След като го замесите, спокойно може да престои 2-3 дни в хладилника, плътно затворено в найлонова торба. Когато решите да го използвате, го внесете на стайна температура за 2 часа (щом е за пица, няма нужда да втасва) и го разточете.

Ако пък смятате да замразявате тестото, използвайте цялото количество мая, посочено в рецептата - даже малко повече, тъй като замразяването ще унищожи част от маята. Този път след замесването оформете тестото на отделни топки, големи колкото за една пица. Замразете ги, без да ги покривате с нищо, в застлана с хартия или намаслена незалепваща тавичка. Вече замразени, ги прехвърлете в найлонов плик и плътно го затворете. Могат да престоят замразени до 1 месец. Преди да ги използвате, ги размразете или в хладилника за 1 нощ или на стайна температура за 2-3 часа.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ