Направете си микс подправки

01 June 2015 15:17
Направете си микс подправки

Създайте свои комбинации подправки и ги ползвайте, за да приготвите новите рецепти за вечеря на Кейси Бест

 

Всяка кухня има свои уникални миксове от подправки, например сладкият и пикантен джърк от Карибите или опияняващата индийска гарам масала.

Като повечето запалени готвачи, в миналото и аз попаднах в капана на купуването на абсолютно всяка подправка или микс, които попадаха в ръцете ми. Шкафът ми се напълни с подправки и ми беше много трудно да ги ползвам, преди да изтече срокът им на годност.

Смлените подправки, особено миксовете, губят отчетливия си аромат след няколко месеца. Затова в момента съм понамалила колекцията си и когато е възможно, залагам на цели подправки. От подбора, който съм направила, мога да създам собствени миксове, много по-свежи и ароматни от онези в магазина.

 

Как да си направите миксове от подправки

За всяка от четирите комбинации (долу) запечете целите подправки в тиганче, докато замиришат силно и леко потъмнеят. Не пропускайте тази стъпка, наистина засилва аромата.

Сложете ги в мелачка (или ги счукайте в хаванче) и добавете смлените или сухите подправки. Смелете или счукайте всичко съвсем фино. В буркан миксът ще се съхрани до 6 месеца.

 

 

Рас ел ханут

За 1 малко бурканче

Рас ел ханут е северноафриканско съчетание от ароматни подправки, а името се превежда като „специалитета на магазина”. Обикновено това е микс от най-добрите подправки, а някои видове имат дори по 15 съставки. Нашата версия е много по-обикновена, а ако искате да я направите по-традиционна, добавете малко сушени и натрошени розови листенца.

 

2 ½ с.л. кимион на зърна

2 с.л. кориандър на зърна

1 с.л. канела на прах или 1 пръчка канела

2 ч.л. джинджифил на прах

2 ч.л. черен пипер на зърна

1 ч.л. куркума на прах

½ ч.л. кардамон на зърна (от около 10 шушулки)

голяма щипка шафран (по желание)

 

Гарам масала

За 1 малко бурканче

Гарам масала е ароматен микс и привнася аромат и топлина в много индийски рецепти. Точната комбинация от подправки е различна във всеки район, та дори и във всяко домакинство.

 

2 с.л. кориандър на зърна

1 с.л. кимион на зърна

2 ч.л. черен пипер на зърна

2 ч.л. канела на прах или ½ пръчка канела

1 ч.л. кардамон на зърна (от около 20 шушулки)

1 ч.л. семена фенел

½ ч.л. цели карамфилчета

4 сухи дафинови листа

 

Пет подправки

За 1 малко бурканче

Това е много стар микс, който се ползва широко в китайската кухня. Комбинира аромата на сладката канела и карамфила, анасоновия дъх на фенела и звездния анасон и пикантността на съчуанския пипер. Ползвайте умерено, това е много силно съчетание.

 

2 с.л. канела на прах или 2 пръчки канела

1 с.л. семена фенел

6 бр. звезден анасон

2 ч.л. съчуански пипер на зърна

1 ч.л. цели карамфилчета

 

Джърк

За 1 малко бурканче

Напоследък джърк подправките набират все по-голяма популярност, а карибските ястия стават по-разпознаваеми. Комбинацията от подправки създава сладко-лют вкус, а ако искате да направите типична марината джърк, добавете и дребни люти чушки. Внимавайте, те са изключително люти! Може да ползвате този микс и за скариди.

 

2 с.л. канела на прах или 2 пръчки канела

2 с.л. черен пипер на зърна

1 с.л. суха мащерка

2 ч.л. бахар на зърна

½ ч.л. кайенски пипер

½ индийско орехче

 

 

Подборката подправки на Кейси

Това са основните ми подправки, тези, които винаги са в шкафа ми. Може да ги смесвате по най-различен начин, а комбинациите от аромати са безкрайни. За някои специфични миксове може да ви потрябва нещо допълнително, но тези подправки ще ползвате отново и отново.

Черен пипер

Кардамон (на зърна или на шушулки)

Лют червен пипер или кайенски пипер

Канела

Карамфилчета

Кориандър

Кимион

Семена фенел

Джинджифил

Индийско орехче

Звезден анасон

Сладък червен пипер

Куркума

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ