Отгледайте сами свежите зелени подправки за кухнята си

01 June 2015 15:17
Отгледайте сами свежите зелени подправки за кухнята си

Голяма част от рецептите, които ви предлагаме, включват свежи зелени подправки, но в магазините те са доста скъпи. Много по-евтино ще бъде, ако си ги отглеждате сами.

Неизвестно защо, се смята, че летните зелени подправки като босилек, копър и кориандър се отглеждат трудно. Това не е вярно – трябва просто да засеете семената в саксии на прозореца или в градината и след четири седмици вече ще имате свежи растения. Поливайте ги сутрин, за да не прекарват нощта във влажна почва – това е особено важно за босилека.

 

Свежите подправки за този месец

ще ви е необходимо следното:

* пакетче семена за подправки

* малки саксийки (диаметър 8-10 см)

* торопочвена смес

* едър пясък

* лейка с фина цедка

1. Пригответе по една саксийка за всяка от любимите си подправки. Разтрошете торопочвената смес, за да разбиете бучките, напълнете саксийките до ръба и подравнете с ръка. Разтърсете саксията, за да може пръстта да се намести добре.

2. Изсипете малко семе в едната си ръка, вземете с другата 8-10 семенца и ги поръсете равномерно по повърхността на саксията. Покрийте ги с много тънък пласт едър пясък.

3. Полейте саксийките, като внимавате да не изсипвате прекалено много вода. Сложете ги в чинийки на светъл прозорец. Ако почвата изсъхне, поддържайте я влажна с хладка (не студена) вода, но не допускайте в подложките на саксиите да има вода. Кълновете трябва да се покажат след 10-14 дни.

4. Поддържайте почвата влажна, като поливате един-два пъти седмично. Периодично завъртайте саксиите, за да осигурите равномерен растеж. Когато младите растения достигнат 6-8 см на височина, откъснете връхчетата им, за да станат по-кичести.

5. Засявайте по една саксия от всеки вид през 10-14 дни до началото на август, така че да имате свежи подправки през цялото лято.

 

Най-добрите аромати

Подходящи за отглеждане по този начин са босилекът (опитайте различни сортове – лимонов, широколистен, гръцки), див керевизкориандъркопърриганмагданоз (къдрав и широколистен) и чубрица.

 

Пригответе тази рецепта за песто с босилек от вашата градина.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ