Лек пай с ябълки и круши

Нискомаслен вариант на любим семеен десерт.

26 June 2014 11:27
Лек пай с ябълки и круши
40 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 225
  • маз 5
  • нас. маз 0
  • въгл 43
  • захар 25
  • фибри 5
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

6 ябълки
4 зрели круши
сокът и настърганата кора от 1 лимон
3 с.л. течен мед или сироп от агаве
1 ч.л. смесена подправка (канела, карамфил, джинджифил)
1 с.л. царевично брашно
4 кори за баница
4 ч.л. рапични олио
25 г филирани бадеми

[b]ЗА СЕРВИРАНЕ[/b]
обезмаслено кисело мляко или нискомаслен ванилов млечен сладолед

Приготвяне

1. Обелете, почистете и нарежете плодовете на едри парчета. Сложете ги в голяма тенджера заедно с лимоновия сок, меда, смесената подправка и 200 мл вода. Похлупете и сложете на котлона. След като заври, отхлупете и бъркайте 5 мин, докато ябълките омекнат. С решетъчна лъжица прехвърлете ¾ от плодовете в тавичка за пай.


2. Похлупете и варете останалите плодове още 4-5 мин, за да омекнат, и намачкайте на пюре. Разбъркайте 1 с.л. от него с брашното на гладка паста. Сипете в тенджерата и бъркайте, докато заври отново и се сгъсти. Полейте със сместа плодовете и разбъркайте. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване).


3. Намажете всяка кора с по 1 ч.л. олио. Поръсете с бадеми и притиснете, за да залепнат. Намачкайте корите и ги сложете върху пая. Печете 20-25 мин, докато стане кафяв и хрупкав. Сервирайте веднага.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ