Зелен боб

30 September 2015 15:57
Зелен боб

Ако отглеждате свои собствени зеленчуци, това е времето в годината, когато тежката работа в градината се отплаща и усещате прекрасния вкус на резултатите.

При брането на зеления боб има една особеност – трябва да не допускате някои от шушулките да засъхнат и зърната да станат като зрял боб, в противен случай растението спира да произвежда нови шушулки. Ако обирате шушулките редовно, растението ще ражда нови и нови около 8 седмици. Най-добри са, докато са на дължина до педя, т.е. преди да са започнали да стават твърди и влакнести. Ако отстрани се появят жилки, може да ги махнете с белачка за картофи.

Зеленият боб е прекрасен, когато го сварите леко и го сложите в летни салати от типа на Нисоаз или ако го объркате с млади сварени картофи и домати с винегрет с горчица. Той има специфичен аромат, който си подхожда с яйца, риба, пилешко, каперси, лимон, както и с множество подправки, включително босилек, мента, естрагон, див лук и магданоз.

Нарежете зеления боб напречно или под ъгъл. Няма нужда да се занимавате с резачки, един остър нож върши дори по-добра работа. Може да направите и консерви от зелен боб, но по-лесният начин е да го замразите.

 

Бланширане за фризера

Кипнете голяма тенджера вода. Добре е да имате цедка за паста, за да можете да извадите зеления боб бързо и да ползвате водата за следващата доза. Почистете шушулките и ги пуснете във водата за 2 мин. Така ще стопирате ензимите, които водят до узряване, и ще запазите цвета. Охладете зеления боб във вода с лед и го опаковайте в торбички за фризер, като изкарате колкото се може повече въздух. Така ще го съхраните до година. Може да го готвите направо замразен, като го пуснете във вряща вода.


Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ