Домати

01 October 2015 12:32
Домати

Ако отглеждате свои собствени зеленчуци, това е времето в годината, когато тежката работа в градината се отплаща и усещате прекрасния вкус на резултатите. 

Една от радостите да отглеждате собствени домати е, че може да експериментирате със сортове, които иначе ще намерите трудно. Може да се поровите в интернет и ще откриете много интересни сортове с доста информация за тях. Друго предимство е, че ги берете точно когато са перфектно узрели. Такъв домат няма нужда от готвене, просто го намачкайте върху натрита с чесън препечена филийка, поръсете го със зехтин и сол, и готово. Просто е фантастично.

Когато сезонът навлезе в разгара си, може да забележите, че някои от доматите се цепят. Това се дължи на преполиване, така че не прекалявайте. Проверявайте доматите, след като е валял дъжд, и обирайте първо разцепените. Ако есента излезе студена, оберете доматите преди сериозното падане на температурите дори и да са зелени, тъй като растенията няма да оцелеят (освен ако не са в оранжерия).

За съжаление доматите не се съхраняват замразени, тъй като съдържат много вода и при размразяване стават на каша. Но са страхотни за различни консерви и кетчупи. Ако имате място във фризера, може все пак да го запълните със замразена пасата.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ