Домати

01 October 2015 12:32
Домати

Ако отглеждате свои собствени зеленчуци, това е времето в годината, когато тежката работа в градината се отплаща и усещате прекрасния вкус на резултатите. 

Една от радостите да отглеждате собствени домати е, че може да експериментирате със сортове, които иначе ще намерите трудно. Може да се поровите в интернет и ще откриете много интересни сортове с доста информация за тях. Друго предимство е, че ги берете точно когато са перфектно узрели. Такъв домат няма нужда от готвене, просто го намачкайте върху натрита с чесън препечена филийка, поръсете го със зехтин и сол, и готово. Просто е фантастично.

Когато сезонът навлезе в разгара си, може да забележите, че някои от доматите се цепят. Това се дължи на преполиване, така че не прекалявайте. Проверявайте доматите, след като е валял дъжд, и обирайте първо разцепените. Ако есента излезе студена, оберете доматите преди сериозното падане на температурите дори и да са зелени, тъй като растенията няма да оцелеят (освен ако не са в оранжерия).

За съжаление доматите не се съхраняват замразени, тъй като съдържат много вода и при размразяване стават на каша. Но са страхотни за различни консерви и кетчупи. Ако имате място във фризера, може все пак да го запълните със замразена пасата.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ