Да готвим в тажин

01 October 2015 16:16
Да готвим в тажин

Този съд е типичен за кухнята на Северна Африка, но у нас не е особено познат. Затова ще ви разкажем по-подробно за него

Тажинът е коничен керамичен съд за готвене, използван за едноименното ароматно задушено от Северна Африка. Състои се от широка, кръгла и сравнително плитка основа и от висок капак. Идеята е, че коничният капак остава относително по-хладен по време на готвенето. То е много бавно, парата се издига нагоре, кондензира по стените и се стича обратно. Така се получава нещо като самополиване на ястието, почти не е нужна допълнителна течност, месото става съвсем крехко, а сосът е гъст.

Преди време тажините са били изработвани на ръка от глина, а с тях се е готвело върху жар. В момента има керамични, но и порцеланови и метални тажини. Традиционалистите твърдят, че най-добри са неглазираните керамични тажини, тъй като прибавят землист дъх на ястието.

Днес има и декоративни тажини. Тези за готвене са от теракота или ковано желязо и издържат на температури до 180ºС. Декоративните са по-украсени и е добре да се ползват само за сервиране, тъй като не са толкова устойчиви. Ако готвите за пръв път в нов теракотен тажин, трябва да го накиснете за една нощ във вода, да го подсушите и да го намажете с олио. Сложете го в студена фурна и я загрейте до 150ºС. Оставете тажина за 2 часа. Изключете фурната и го оставете да изстине в нея. Керамиката може да се напука при рязка смяна на температурата, затова е задължително да го затопляте и охлаждате бавно. Ако тажинът е глазиран, с времето по глазурата може да се появят фини пукнатинки, но това не е страшно.

 

Струва ли си да си купите тажин?

Помислете колко често ще го ползвате, повечето хора си купуват и направо го забравят в дъното на шкафа. Повечето ястия за тажин може да се приготвят и в плитка касерола с плътен капак. Ако ви привлича романтиката да готвите в истински тажин, изберете такъв от неглазирана теракота. Трябва да е поне 28 см в диаметър.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ