Виетнамско яйчено кафе

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ
Виетнамско яйчено кафе
Феновете на афогато, тирамису и ирландско кафе ще се влюбят в този нов следвечерен тренд. Родом от Виетнам,яйченото кафе е като облак от сабайон, сервиран върху чаша горещо еспресо.
Защо е модерно
Сa phe trung da е един от многото начини, по които се поднася кафето в столицата на Виетнам – Ханой, гореща дестинация за любителите на кафе в последните години. В Лондон го поднасят в кафенето Cafe Pho Co, а социалните медии са залети със снимки. Но рецептата датира още от 1950 г., когато прясното мляко е било крайно недостъпно. Нгуен Ван Гианг, собственик на Giang Cafe в Ханой, смесил яйчен жълтък със сладко кондензирано мляко за своето мегаизвестно днес кафе, често описвано като течно тирамису.
Как да го приготвим
Ако във вашия град този тренд още не е пристигнал, можете да откриете нашата рецепта.
Виетнамско яйчено кафе
ПОРЦИИ 4
ПОДГ. 20 мин
ГОТВЕНЕ няма
4 жълтъка
150 мл подсладено кондензирано мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
200 мл силно еспресо
черен шоколад, настърган (по желание)
1 Сложете жълтъците, кондензираното мляко и ваниловия екстракт в голяма купа. Разбийте с електрически миксер за около 5 мин, докато станатбледи и пухкави.
2 Сложете 4 огнеупорни чаши в малко по-големи купички, напълнени до половината с гореща вода (това ще задържи напитката в чашите топла за по-дълго време).
3 Налейте прясно свареното кафе в чашите, като запазите 2 с.л. След това сипете във всяка чаша част от млечно-яйчената смес, полейте с останалото кафе, за да оцветите повърхността. Поръсете с настърган черен шоколад, ако желаете. Сервирайте веднага, с лъжички.
ПОЛЗИ без глутен
ЗА ПОРЦИЯ 187 ккал • 9 г мазнини • 3 г наситени мазнини
• 21 г въглехидрати • 20 г захари • фибри няма • 6 г протеини
• 0,1 г сол