Да готвим като корейци

03 July 2017 15:18
Да готвим като корейци

 

 

Китайската кухня е разпознаваема по цял свят. В множество държави китайските ресторанти са сред най-популярните кулинарни обекти. Японската кухня, и най-вече сушито, също са сред топ предпочитанията на мнозина. Въпреки това, има една друга азиатска кухня, която е достойна да се нареди редом до тази на своите съседи - корейската.

Азиатците от югоизточната част на континента са известни със здравословното си хранене и Южна Корея не прави изключение. Страната може да се похвали с няколко ресторанта, носещи престижните звезди на Мишлен. Освен местните специалитети, които страната предлага, в град Инчеон има и китайски ресторант, който също е носител на звездното кулинарно признание. Нарича се Imperial Treasure (което всъщност е верига от няколко обекта) и се намира в хотел Paradise City. Луксът на хотела пък е достоен конкурент на шедьоврите във Вегас и неслучайно през следващия месец там ще се проведе световния покер турнир Poker Stars Festival Korea. И макар космополитността да е ярко изразена в Южна Корея, нейната кухня е ярко повлияна от местната история и култура.

Кимчи е традиционна корейска гарнитура, която се сервира с почти всяко ястие. Толкова е важна в корейската кухня, че в азиатската страна използват специални хладилници за нейното съхранение. Вариациите на кимчи са стотици, но в основата е китайско зеле, което се оставя да ферментира с люспи от чили.

Джаджангмийон е друго известно ястие в корейската кухня. Заето от Китай, джаджангмийон се прави от нудъли и сос от черен боб. Може да му се добавят пържено свинско месо или морски дарове. Това ястие е предпочитано като бърза храна за вкъщи.

Бибимбап е нещо като салата с ориз. Сготвеният ориз се разбърква със сотирани зелечунци, препечени люспи от водорасли и чили паста. Има разновидност на ястието, която се нарича долсот бибимбап като съставките са поднасят в загрят каменен съд, подобно на нашия сач.

Сеолеонгтанг е супа, типична за южнокорейската столица Сеул. Позната е още като корейска супа от биволски кости, защото това е основната и съставка. Към волските кости се добавят също волско месо, а бульонът се сервира неподправен, за да може всеки присъстващ на масата да си го нагласи по свой вкус.

Хемул пажеон е вариант на традиционната корейска палачинка. Прави се с пшенично и оризово брашно, яйца, зелен лук и морски дарове. За разлика от Европейските ширини където палачинката се яде за закуска или като десерт, в Южна Корея ядат пажеон като основно ястие.

Суундае е корейската кървавица. Свински черва се пълнят с нудълс, свинска кръв и ечемик, а в някои вариации може да съдържа и ориз. Тъй като тази кървавица е сред любимите корейски ястия, рецептите за суундае са многобройни, но общото между тях е, че наденицата остава жилава отвън, но мека отвътре.

Корейската кухня е богата на вкусове, цветове и комбинации. Както при ястията на останалите страни от югоизточна Азия, така и в Южна Корея при готвенето се залага на силните комбинации от констрастиращи вкусове. Традиционно, на корейската маса присъства ориз готвен на пара и много видове малки ястия, които по нашите ширини бихме определили като гарнитури. Ястията, за които прочетохте по-горе, не изискват екзотични съставки, а в същото време предлагат интересно разнообразие от вкусове и техники на готвене.

 

 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ