Бавно готвени вечери

05 July 2017 15:16
Бавно готвени вечери

Има ли нещо по-хубаво от това да се върнете вкъщи след работа и да откриете, че вечерята е готова? Точно затова толкова обичаме уредите за бавно готвене! Има няколко прости правила, но след като веднъж ги усвоите, този уред ще направи готвенето много лесно. За повечето рецепти трябва да подготвите съставките предварително: запържено до кафяво месо, сгорещен лук и запечени подправки ще добавят много по-дълбок аромат към готовото ястие. Ако имате време да го направите сутринта, чудесно – ако не, пригответе ги предишната вечер, сложете всичко в голяма купа и съхранявайте в хладилника през нощта. Преди да излезете от къщи сутринта, сложете сместа в уреда за бавно готвене и оставете магията да се случи. 

 

ОСНОВНА ПОДГОТОВКА

Да сготвите предварително месото до покафеняване по правилния начин е особено важно, тъй като течността не се изпарява по време на готвенето. В обикновена касерола това изпаряване ще помогне да се обогати вкуса на соса, но бавно готвеното ястие има нужда от малко помощ. Ако го готвите за повече от 8 часа, повечето видове меса ще се разпаднат, след като прибавите соса. Зеленчуците и бобовите растения също ще се натрошат и ще станат на каша. За да запазите текстурата възможно най-много, нарежете месото и зеленчуците на парчета, ако ще готвите 6 или повече часа, и гответе на най-ниска степен.


ДОВЪРШИТЕЛНИ ЩРИХИ

Сосове и яхнии, приготвени в уред за бавно готвене, могат да станат малко редки. Може да сгъстите соса, преди да го сервирате, като добавите 2-3 с.л. течност в тенджера и я оставите да къкри. Смесете 2-3 ч.л. царевично брашно с 2-3 ч.л. студена вода, за да направите паста, след това ги добавете към врящата течност и гответе няколко минути. Сипете и разбъркайте сгъстената течност обратно в уреда за бавно готвене и гответе 10 мин на висока степен, преди да сервирате. 

АДАПТИРАЙТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ВАШИЯ УРЕД ЗА БАВНО ГОТВЕНЕ 

Няма начин точно да конвертирате времето за готвене, но общото правило е да готвите жилавите парчета месо, като яхния с агнешко, телешко или свинско месо, на ниска степен з 6-8 часа (но 2-3 часа повече няма да навредят), а пилешки бутчета и бобови растения, като боб и едра леща – на ниска степен за 5-6 часа.

По-дребна леща, зърнени храни, ориз или паста трябва да се добавят 1 час преди края на времето за готвене.

 Избягвайте рецепти, които използват крехко месо, като пилешки гърди, пуешко или свинско филе, защото ще изсъхнат. Ако трябва да добавите риба към соса, сложете я 30 мин преди края на готвенето, в противен случай ще се разпадне.

Ако на соса му липсва цвят или вкус, разбъркайте вътре малко мармайт, соев сос или горчица точно преди да сервирате.

Тъй като течността не се изпарява при бавното готвене, използвайте около 1/3 по-малко течност, ако адаптирате друга рецепта към вашия метод за бавно готвене.

page22image34112 page22image34432
СЪЩО ТАКА СПЕСТЯВА ПАРИ

Уредът за бавно готвене използва приблизително същото количество електроенергия, колкото крушка, въпреки че го оставяте включен за дълго време – много по-евтино, отколкото да включвате фурната. Бавното готвене е идеално за по-евтино месо – задушено говеждо, агнешко и свинско, като го прави разтапящо крехко и същевременно го запазва сочно и вкусно. 

 

Вижте още по темата в статията:

Под налягане с/у Бавно готвене


 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ