Голямото замразяване

10 July 2017 17:08
Голямото замразяване

Защо да купуваме замразени плодове и зеленчуци? 

 Хранителни са.

Току-що откъснатите зрели плодове и зеленчуци са богати на ценни вещества, но често пъти замразените съдържат повече витамини и антиоксиданти от тях. Причината е, че замразените са набрани, когато са били съвсем узрели, и са замразени шоково. Така те запазват максимума от полезните си съставки. Прясната продукция обаче често се бере, преди да е узряла напълно и губи витамини при транспортирането и съхраняването.

Удобно е и няма толкова отпадъци

Нарязаните замразени зеленчуци като червени чушки, праз и тиквички спестяват много време. Същото се отнася за предварително нарязания лук, намачкания чесън и настъргания джинджифил. А знаете ли, че можете да замразите авокадо? Вместо да ги чакате да узреят само за да установите, че вече са презрели и цветът им е опропастен, купете авокадо, което е замразено точно когато трябва. Няма да се суетите с него, а е и по-евтино. Добавете го към смути или го размразете за една нощ в хладилника. 

ИЗВЛЕЧЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЗАМРАЗЕНИТЕ ПРОДУКТИ

Сгответе ги, както са замразени.
Не ги варете, а ги задушете на пара или в микровълнова фурна, за да запазите хранителните вещества и хрупкавата текстура. Ако пуснете замразени зеленчуци в горещо олио, то ще започне да пръска и рискувате да се изгорите или дори да направите пожар. Когато ги пържите, пуснете ги в студено или слабо загрято олио.
Използвайте ги не по-късно от шест месеца след замразяването, тъй като ще започнат да губят ценни вещества.
Когато замразите зеленчуците, те може да са по-меки от пресните, затова са идеални за гратени и плънки за пайове. Отлични са и за бързи супи. 

 

 


Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ