Пуканки от семена

24 July 2017 13:20
Пуканки от семена

Пуканки могат да се правят не само от царевица, може да разпукате и почти всички други зърна, включително киноа, ечемик, амарант и елда, като така ще обогатите текстурата и вкуса на ястията. Но не всички разпукани семена ще станат точно като царевичните пуканки, някои просто ще се издуят. Ако в шкафа имате най-различни зърна и искате да придадете хрупкавост и интересен дъх на някое ястие, не се бавете, а започнете да правите пуканки.

Защо е модно

Киноата и други видове зърна и семена станаха изключително популярни в последно време и шеф-готвачите търсят интересни нови начини, за да ги включат в менюто. Някои ресторанти предлагат десерт с разпукана елда, амарант и кисело мляко, а другаде поръсват с тях салатите или оризов пудинг за по-хрупкава текстура.

Как да ги направим

Изплакнете зърната и ги отцедете. Запържете ги в олио без аромат, докато станат златисти и се разпукат или надуят.

С какво още можем да ги ползваме

Може да ги комбинирате с пикантен патладжан, да направите салата от моркови, печен ечемик и стафиди и дори да поръсите мус от козе сирене с хрупкава елда. 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ