Как да пием чай като кралски особи

28 July 2017 16:19
Как да пием чай като кралски особи

Първо чаят ли се налива в чашата, или млякото? Корниш сметана или Девъншърска? А мини сандвичите наистина ли се ядат с пръсти? 

 

Следобедният чай е велика британска традиция, изпъстрена с правила. За онези от нас, които не са израснали с нея, може да бъде доста объркваща. Ако искате да се запознаете с етикета на следобедния чай, продължавайте да четете. 

 

Най-напред: Научете терминологията. Не всяко пиене на чай е еднакво. "Aftrnoon tea"  е повече социално събитие, чиято цел е да запълни празнината между обяда и вечерята. "High tea", който често се бърка със следобедния, първоначално е бил основното хранене, състоящо се от солени ястия след края на работния ден за трудещите се класи. А за да усложним нещата още повече, има и "Crem tea", който се явява вариация на следобедния чай, но с него се поднасят скоунс, сметана и сладко. 

 

Готови ли сте да се насладите на чаша чай? Ето какво да правите и какво да не правите.

 

Правилно: 

Използвайте гъста сметана, за предпочитатне Корниш, под сладкото. Хората и от двете места се кълнат, че са създатели на "Cream tea", и имат собствено виждане за мястото на сметаната. Традицията в Девън повелява скоунът да се намаже първо със сметана, а после със сладко, а тази в Корниш  - обратното. 

Винаги използвайте насипен чай. Вкусът му е много по-добър от онзи в пакетчета. 

Оставете чая да се запари толкова дълго, колкото желаете. Ако не е по вкуса ви, помолете за нов чайник. Чаят трябва да се освежава редовно. 

Чувствайте се свободни да поискате различно мляко. Може да избирате между соево, обезмаслено, бадемово и всякакво друго, което харесвате.

Разбърквайте чая нежно. Ако по финия порцелан се появят пукнатини, явно сте били твърде ентусиазирани. 

Яжте сандвичите с ръка, те са създадени за това. Тортите са по-деликатни, и се нуждаят от виличка. Скоун със сладко и сметана има нужда от стабилна ръка. 

Насладете се на чая без да бързате. 

 

Неправилно: 

Да налеете в чашата първо млякото. То трябва да се добави след като чаят е сипан, за да можете да прецените колко точно мляко да налеете. Макар че това е тема, която е твърде често дебатирана по време на чай. 

Да забравите да сложите цедка над чашата. 

Да поднесете бял чай, зелен чай или инфузии с мляко. Черният чай обаче, е подходящ за смесване с мляко. 

Да си протягате кутрето. 

Да топите бисквитите в чая. 

Да планирате пищна вечеря за по-късно. Твърде вероятно е да съжалите. 

Да носите спортно облекло или маратонки. Следобедният чай в днешни дни е доста по-малко претенциозно събитие, но все пак трябва да изглеждате подобаващо. 

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ