Как да пием чай като кралски особи

28 July 2017 16:19
Как да пием чай като кралски особи

Първо чаят ли се налива в чашата, или млякото? Корниш сметана или Девъншърска? А мини сандвичите наистина ли се ядат с пръсти? 

 

Следобедният чай е велика британска традиция, изпъстрена с правила. За онези от нас, които не са израснали с нея, може да бъде доста объркваща. Ако искате да се запознаете с етикета на следобедния чай, продължавайте да четете. 

 

Най-напред: Научете терминологията. Не всяко пиене на чай е еднакво. "Aftrnoon tea"  е повече социално събитие, чиято цел е да запълни празнината между обяда и вечерята. "High tea", който често се бърка със следобедния, първоначално е бил основното хранене, състоящо се от солени ястия след края на работния ден за трудещите се класи. А за да усложним нещата още повече, има и "Crem tea", който се явява вариация на следобедния чай, но с него се поднасят скоунс, сметана и сладко. 

 

Готови ли сте да се насладите на чаша чай? Ето какво да правите и какво да не правите.

 

Правилно: 

Използвайте гъста сметана, за предпочитатне Корниш, под сладкото. Хората и от двете места се кълнат, че са създатели на "Cream tea", и имат собствено виждане за мястото на сметаната. Традицията в Девън повелява скоунът да се намаже първо със сметана, а после със сладко, а тази в Корниш  - обратното. 

Винаги използвайте насипен чай. Вкусът му е много по-добър от онзи в пакетчета. 

Оставете чая да се запари толкова дълго, колкото желаете. Ако не е по вкуса ви, помолете за нов чайник. Чаят трябва да се освежава редовно. 

Чувствайте се свободни да поискате различно мляко. Може да избирате между соево, обезмаслено, бадемово и всякакво друго, което харесвате.

Разбърквайте чая нежно. Ако по финия порцелан се появят пукнатини, явно сте били твърде ентусиазирани. 

Яжте сандвичите с ръка, те са създадени за това. Тортите са по-деликатни, и се нуждаят от виличка. Скоун със сладко и сметана има нужда от стабилна ръка. 

Насладете се на чая без да бързате. 

 

Неправилно: 

Да налеете в чашата първо млякото. То трябва да се добави след като чаят е сипан, за да можете да прецените колко точно мляко да налеете. Макар че това е тема, която е твърде често дебатирана по време на чай. 

Да забравите да сложите цедка над чашата. 

Да поднесете бял чай, зелен чай или инфузии с мляко. Черният чай обаче, е подходящ за смесване с мляко. 

Да си протягате кутрето. 

Да топите бисквитите в чая. 

Да планирате пищна вечеря за по-късно. Твърде вероятно е да съжалите. 

Да носите спортно облекло или маратонки. Следобедният чай в днешни дни е доста по-малко претенциозно събитие, но все пак трябва да изглеждате подобаващо. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ