Наръчник за туристи в Мавриций

04 October 2017 09:25
Наръчник за туристи в Мавриций

На картата Мавриций изглежда просто като петънце в Индийския океан и човек трудно би могъл да предположи каква забележителна история има. През вековете там са спирали първо португалски, а след това и холандски кораби. После островът е бил управляван от французите, които закарали там роби от Африка, а после и от британците, които пък в началото на XIX в. заселили работници от Индия. В началото на XX в. Мавриций станал дом на китайски имигранти.

Огромното разнообразие в обществото дава отражение не само в религиозното многообразие (не пропускайте да разгледате храмовете), но и в храната. Кухнята е креолска с индийско, френско, китайско и африканско влияние. Основните съставки са домати, джинджифил, чесън, мащерка и люти чушки. Кърито също е популярно, но е по-меко от типичната индийска версия. Винаги се предлага и чили сос, ако някой обича люто.

Оризът и различните варива също присъстват, като се комбинират с различни видове месо, скариди, яйца и сосове. Рибата, разбира се, е най-разнообразна, струва си да я опитате.

Любопитен факт е, че захарта от Мавриций се смята за една от най-добрите в света, а 80 процента от износа й е за Европейския съюз. През 1639 г. холандците първи донесли захар от Мавриций в Европа и доскоро това е бил основният източник на приходи в страната. Напоследък туризмът е по-важният отрасъл. Край много пътища има полета със захарна тръстика и високите им над два метра зелени стъбла са част от пейзажа до юли, когато започва прибирането на реколтата.

Освен с невероятни вкусове, Мавриций привлича хиляди гости с изумителните гледки и възможности за релакс. Островът е една от най-популярните дестинации в Индийския океан, a заедно с Мадагаскар, Сейшелите и Реюнион образуват перфектната комбинация, ако искате да изживеете съвършената почивка. Островът е заобиколен почти изцяло от коралов риф, затова плажовете са прекрасни, а лазурната вода е спокойна и плитка – идеална за плуване и за гмуркане. Запознайте се отблизо с интересната островна култура и традиции, не пропускайте да разгледате колониалната архитектура и чаените плантации, докоснете се до местните животни и уникалните растения. И вие може да изживеете такова екзотично пътешествие! А какво ще кажете да пътувате в лукса и комфорта на круизен кораб? Туристическа агенция „Аполо“ ви предлага това и още хиляди приятни незабравими емоции и първокласни услуги за цели две седмици през ноември 2018 г.

 

www.apollobg.com

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ