Моята кухня – Оливър Пейтън

13 April 2018 14:16
Моята кухня – Оливър Пейтън

Собственик на ресторанти и съдия в шоуто Great British Menu на ВВС Two, Оливър Пейтън ни кани в зашеметяващата си кухня в Лондон

След няколко нощни клуба в Лондон и Брайтън Оливър Пейтън отваря първия си ресторант през 1994. Създава компанията си Пейтън & Бирн през 2006, която сега притежава ресторанти в различни галерии и музеи - Националната галерия и Колекция Уолъс в Лондон, както и верига пекарни. Оливър е съдия в Great British Menu на ВВС от самото му създаване преди девет години. В момента живее в Западен Лондон със съпругата си Шарлот и трите им деца.

- В какво състояние беше къщата, когато се нанесохте?
- Купихме абсолютна развалина преди седем години, съборихме доста стени и започнахме от нулата. Както виждате, обичам цветовете, карат те да се чувстваш добре! В Англия често сме заобиколени от доста сиви неща, въпреки че в наше време има повече цветове.

- Кое беше необикновеното по онова време?
- Много от нещата, които слагахме, бяха изпреварили времето си. Компанията, която наехме за подовата настилка, каза: „Никой досега не е искал червен под”. Хората, които влизаха, бяха малко шокирани от интериора, но аз не обичам да съм стандартен. Не искам нещата да са строго определени, предпочитам микс от старо и ново. Домът не трябва да бъде изцяло модерен или изцяло традиционен – това не съм аз, – харесва ми всичко да е заедно.

- Как ползвате кухнята си?
- Важно за семейния живот е да се храним заедно – през уикенда се опитвам да съобразя графика си с това. Винаги закусваме заедно. Обикновено правя сок сутринта и си имаме игра да познаем коя е тайната съставка – дали са моркови, ягоди или годжи бери, в която всички трябва да се включат.

- Разполагате ли с много кухненски уреди?
- Обожавам джаджите. Бихме опитали всеки блендер или сокоизстисквачка – сменяме различни модели, от такива за студено пресоване до нутриблендери, търговски или домашни машини. Интересувам се от технологиите – някои не стават, други са страхотни, но трябва да опиташ, за да разбереш.

- Как готвите?
- Имаме две отделни фурни. Знам, че може да звучи странно, но смятам, че е нужно да са две – често готвим по няколко неща едновременно. Котлоните са на газ, а върху тях имаме скара за риба.

- Кухнята е много подредена...
- Е, с такъв хаос в къщата настояваме поне всички повърхности да са абсолютно чисти. Ако моята дъщеря пече нещо, нищо друго не се случва, докато тя не приключи, и след това започваме да приготвяме вечерята. Това е добър начин да поддържаш малко реда и спокойствието! А и отчасти се дължи на факта, че работя в тази сфера – трябва да поддържам всичко чисто.

- Обичаш ли да се забавляваш?
- Обичам да посрещам гости. Обикновено, ако са повече от 8 души, наемам човек, който да готви, ако не – аз приготвям всичко. Като изключим това, нещата са сериозни – всеки човек има нужда от почивка! Когато гостите са наоколо, приготвяме цяла риба и гриловани зеленчуци и е доста спокойно. Не си представяйте, че готвим по цял ден молекулярна кухня!

- Какво включва менюто ви?
- Винаги съм обичал зеленчуците, така че основна част от яденето ни е салатата с много различни неща в нея, дори и през зимата. Обожавам и дресингите. Те са още по-важни от салатата – засилват вкуса й и завършват всичко. Хапваме и много риба – купуваме я цяла и я печем със сол. Харесва ми и постоянно да експериментирам с билки и подправки.

- Какво държите в шкафовете?
- Универсални неща като италиански зехтин Фонтоди, който ни доставят в съда, в който е приготвен. Никога не съм разбирал защо хората харчат толкова пари за вино, а не за зехтин – една бутилка качествен зехтин трае много по-дълго и наистина се усеща разликата в качеството на храната. Имам и доста вино. Доставчиците ми пращат мостри, които да опитам. Австралия и Германия са най-добрите в момента, смятам, че и португалското вино изглежда доста интересно.

- Как бихте описали храната, която хапвате вкъщи?
- Ако попитате повечето хора в областта на ресторантьорството, ще ви отговорят, че се хранят със съвсем обикновена храна у дома. През повечето време консумирам много сложна и богата на вкусове храна, така че, когато се прибера, идва време за отдих от това. Искам да открия най- добрите основни съставки. Различни магазини в околността имат много необикновени подправки и плодове. Интересни са ми неща, които не познавам добре.

- Откъде дойде вдъхновението за мозайката на терасата?
- Идеята беше смесица от стените на хотела на архитекта Джио Понти в Соренто (Parco Dei Principi) и шарките по платовете на марката Мисони. Един приятел каза, че винаги, когато излита от летище Хийтроу, поглежда надолу, за да види терасата ми!

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ