Моята кухня – Оливър Пейтън

13 April 2018 14:16
Моята кухня – Оливър Пейтън

Собственик на ресторанти и съдия в шоуто Great British Menu на ВВС Two, Оливър Пейтън ни кани в зашеметяващата си кухня в Лондон

След няколко нощни клуба в Лондон и Брайтън Оливър Пейтън отваря първия си ресторант през 1994. Създава компанията си Пейтън & Бирн през 2006, която сега притежава ресторанти в различни галерии и музеи - Националната галерия и Колекция Уолъс в Лондон, както и верига пекарни. Оливър е съдия в Great British Menu на ВВС от самото му създаване преди девет години. В момента живее в Западен Лондон със съпругата си Шарлот и трите им деца.

- В какво състояние беше къщата, когато се нанесохте?
- Купихме абсолютна развалина преди седем години, съборихме доста стени и започнахме от нулата. Както виждате, обичам цветовете, карат те да се чувстваш добре! В Англия често сме заобиколени от доста сиви неща, въпреки че в наше време има повече цветове.

- Кое беше необикновеното по онова време?
- Много от нещата, които слагахме, бяха изпреварили времето си. Компанията, която наехме за подовата настилка, каза: „Никой досега не е искал червен под”. Хората, които влизаха, бяха малко шокирани от интериора, но аз не обичам да съм стандартен. Не искам нещата да са строго определени, предпочитам микс от старо и ново. Домът не трябва да бъде изцяло модерен или изцяло традиционен – това не съм аз, – харесва ми всичко да е заедно.

- Как ползвате кухнята си?
- Важно за семейния живот е да се храним заедно – през уикенда се опитвам да съобразя графика си с това. Винаги закусваме заедно. Обикновено правя сок сутринта и си имаме игра да познаем коя е тайната съставка – дали са моркови, ягоди или годжи бери, в която всички трябва да се включат.

- Разполагате ли с много кухненски уреди?
- Обожавам джаджите. Бихме опитали всеки блендер или сокоизстисквачка – сменяме различни модели, от такива за студено пресоване до нутриблендери, търговски или домашни машини. Интересувам се от технологиите – някои не стават, други са страхотни, но трябва да опиташ, за да разбереш.

- Как готвите?
- Имаме две отделни фурни. Знам, че може да звучи странно, но смятам, че е нужно да са две – често готвим по няколко неща едновременно. Котлоните са на газ, а върху тях имаме скара за риба.

- Кухнята е много подредена...
- Е, с такъв хаос в къщата настояваме поне всички повърхности да са абсолютно чисти. Ако моята дъщеря пече нещо, нищо друго не се случва, докато тя не приключи, и след това започваме да приготвяме вечерята. Това е добър начин да поддържаш малко реда и спокойствието! А и отчасти се дължи на факта, че работя в тази сфера – трябва да поддържам всичко чисто.

- Обичаш ли да се забавляваш?
- Обичам да посрещам гости. Обикновено, ако са повече от 8 души, наемам човек, който да готви, ако не – аз приготвям всичко. Като изключим това, нещата са сериозни – всеки човек има нужда от почивка! Когато гостите са наоколо, приготвяме цяла риба и гриловани зеленчуци и е доста спокойно. Не си представяйте, че готвим по цял ден молекулярна кухня!

- Какво включва менюто ви?
- Винаги съм обичал зеленчуците, така че основна част от яденето ни е салатата с много различни неща в нея, дори и през зимата. Обожавам и дресингите. Те са още по-важни от салатата – засилват вкуса й и завършват всичко. Хапваме и много риба – купуваме я цяла и я печем със сол. Харесва ми и постоянно да експериментирам с билки и подправки.

- Какво държите в шкафовете?
- Универсални неща като италиански зехтин Фонтоди, който ни доставят в съда, в който е приготвен. Никога не съм разбирал защо хората харчат толкова пари за вино, а не за зехтин – една бутилка качествен зехтин трае много по-дълго и наистина се усеща разликата в качеството на храната. Имам и доста вино. Доставчиците ми пращат мостри, които да опитам. Австралия и Германия са най-добрите в момента, смятам, че и португалското вино изглежда доста интересно.

- Как бихте описали храната, която хапвате вкъщи?
- Ако попитате повечето хора в областта на ресторантьорството, ще ви отговорят, че се хранят със съвсем обикновена храна у дома. През повечето време консумирам много сложна и богата на вкусове храна, така че, когато се прибера, идва време за отдих от това. Искам да открия най- добрите основни съставки. Различни магазини в околността имат много необикновени подправки и плодове. Интересни са ми неща, които не познавам добре.

- Откъде дойде вдъхновението за мозайката на терасата?
- Идеята беше смесица от стените на хотела на архитекта Джио Понти в Соренто (Parco Dei Principi) и шарките по платовете на марката Мисони. Един приятел каза, че винаги, когато излита от летище Хийтроу, поглежда надолу, за да види терасата ми!

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ