Банички с агнешко

Докато подготвяте плънката, сложете влажна кърпа върху корите, за да ги предпазите от изсъхване.

19 June 2014 16:13
Банички с агнешко
10 мин. Средно Порции 6

  • ккал 438
  • маз 30
  • нас. маз 7
  • въгл 25
  • захар 8
  • фибри 3
  • прот 18
  • сол 1

Продукти

2 ч.л. зехтин и още 100 мл за намазване
400 г агнешка кайма
4 с.л. тика масала сос
1 голяма глава лук, настърган, без сока
1 голям морков, обелен и настърган
4 ч.л. сушена мента
2 с.л. чътни от манго и още за сервиране
200 г замразен грах
6 кори за баница
салатни листа и сос раита, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте 1 ч.л. зехтин в голям, широк тиган. Овкусете агнешката кайма и изпържете, докато цялата стане кафеникава. Добавете тика масала соса и гответе още 2 мин, докато започне да ухае. Прибавете лука и моркова с още 1 ч.л. зехтин и пържете още 5 мин, докато зеленчуците омекнат. Прехвърлете в купа и разбъркайте с ментата, чътнито и замразения грах. Оставете да се охлади.


2. Разстелете корите за баница с късата страна към вас и ги намажете със зехтин. Прегънете всяка дълга страна навътре към средата, като оставите ивица от 5 см накрая – ще получите дълга, тясна кора. Сложете около 150 г от агнешката смес в горния ляв ъгъл на прегънатата лента и прегънете върху него горния десен ъгъл на кората, без да покривате 5-сантиметровата ивица, така че да получите триъгълник. Сега прегънете ивицата от 5 см върху плънката, така че да не може да изтича. Продължете да завивате кората на триъгълник, докато тя свърши. Намажете баничката с още зехтин и я сложете в тава, покрита с хартия за печене. Пригответе по същия начин всички банички, завийте ги с опаковъчно фолио и ги замразете. Използвайте до 3 месеца.


3. За да запечете баничките от фризера, загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Отстранете прозрачното фолио и сложете тавичката в средата на фурната за 35-40 мин, като ги обърнете по средата на печенето, за да се изпекат до златисто и да станат горещи отвътре. Прехвърлете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина, и сервирайте със салата, допълнително чътни и сос раита.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ